In Pelt bestrijden ze de Aziatische duizendknoop met stroomstoten

De gemeente Pelt probeert de Aziatische duizendknoop uit te roeien door de plant onder stroom te zetten. Er worden stroomstoten van 3.000 tot 5.000 volt op gezet. De Aziatische duizendknoop is een plant die lijkt op bamboe, met rode stengels, maar het is een uitheemse soort die erg woekert. 

De Aziatische duizendknoop is een woekerplant die alle inheemse planten verdringt. "Als gemeente mogen we geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, dus gaan we elektrocutie toepassen", zegt burgemeester Frank Smeets (CD&V). "Een elektrische onkruidbestrijder stuurt een stroomstoot door de stengel en wortel van de plant. Die wordt als gevolg van de elektrocutie gekookt en sterft af."

Vooral aan de Dommelvallei

In Nederland wordt de Aziatische duizendknoop al langer bestreden door stroomstoten. De gemeente Pelt heeft nu een Nederlandse firma ingehuurd die op bepaalde plaatsen de Aziatische duizendknoop gaat aanpakken. "De plant nestelt zich vooral langs de Dommel", zegt de burgmeester. "De zaden verplaatsen zich via het water, stroomafwaarts van Peer naar Pelt. Die zaden zetten zich af op de oever en daar beginnen ze te woekeren."

Meest gelezen