Kernwapens beschermen niet tegen huidige dreigingen

Het is precies 75 jaar geleden dat een atoombom de stad Hiroshima totaal vernielde. Bisschop Lode Van Hecke en Pax Christi vinden het onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze vernietigingswapens. Ze roepen de Belgische regering daarom op om het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens eindelijk te ondertekenen.

opinie
Lode Van Hecke
Lode Van Hecke is bisschop van Gent en bisschop-referent van Pax Christi Vlaanderen

Echte veiligheid is een gedeelde veiligheid en overstijgt alle grenzen. De Covid-19 pandemie is er een zoveelste voorbeeld van. Samenwerking is van levensbelang om deze wereldwijde nieuwe uitdaging het hoofd te bieden en zoveel mogelijk levens te redden. De mensheid weet zich meer dan ooit verbonden met elkaar.

Maar niet enkel dit virus bedreigt mens en planeet. Vijfenzeventig jaar nadat twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki van de kaart veegden en meer dan een kwart miljoen slachtoffers maakten, worden miljoenen levens nog steeds bedreigd door kernwapens. Er zijn er inmiddels zo’n 13.400 in omloop. 

Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens. 

Het is onverantwoord en immoreel om nog steeds vast te houden aan deze massavernietigingswapens. Dat bevestigde ook paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Hiroshima en Nagasaki in november 2019. Hij waarschuwde dat kernwapens niet in staat zijn ons te beschermen tegen de huidige dreigingen. Investeringen in de ontwikkeling, productie, het testen en bezit van kernwapens zorgen er immers voor dat er minder geïnvesteerd wordt in de domeinen die we net nodig hebben voor een waarlijk gedeelde menselijke veiligheid: gezondheidszorg, onderwijs en de strijd tegen extreme armoede. Kernwapens blijken niet in staat onze veiligheid te garanderen.

Verdrag

Paus Franciscus veroordeelde niet enkel het bezit en gebruik van kernwapens, maar ook het dreigen ermee. Dit houdt immers in dat we bereid zijn elkaar volledig te vernietigen en het berust op een klimaat van wantrouwen en vijandigheid. Een vreedzaam samenleven kan echter enkel bereikt worden op basis van broederschap, dialoog en solidariteit tussen volkeren.

De verantwoordelijkheid om kernwapens de wereld uit te helpen, ligt daarom niet enkel bij landen die kernwapens bezitten. Ook wie “geniet” van nucleaire afschrikking via het lidmaatschap van een alliantie heeft zijn rol te spelen. Zo kan België de strategie van de nucleaire afschrikking in vraag stellen en haar grondgebied kernwapenvrij trachten te maken.

Experts waarschuwden de voorbije jaren herhaaldelijk voor de toenemende kans op het gebruik van kernwapens, gewild of per ongeluk. De oplopende internationale spanningen, het opzeggen van wapenbeheersingsakkoorden, toenemende investeringen in kernwapenarsenalen en hun modernisering, zorgen ervoor dat nucleaire ontwapening opnieuw hoog op de agenda moet. 

Het is onze plicht om het menselijk leven en het ecosysteem te beschermen voor de huidige en toekomstige generaties, en dus om kernwapens volledig te elimineren. Dat vonden ook 122 landen wanneer zij op 7 juli 2017 het Verdrag tot Verbod op Kernwapens (Treaty to Prohibit NuclearWeapons – TPNW) in de VN aannamen. Paus Franciscus en verschillende geloofsgemeenschappen wereldwijd spraken reeds hun steun uit voor het Verdrag omdat het vrede tussen mensen bevordert. 

Tot nog toe weigerde de Belgische regering haar steun uit te spreken voor het Verdrag. Naar aanleiding van de 75 herdenking van de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus roep ik met Pax Christi de Belgische regering op om eindelijk werk te maken van nucleaire ontwapening en het Verdrag voor een Verbod op Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.

Ware vrede wordt niet bereikt via allesvernietigende wapens.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen