Videospeler inladen...

"Ze hebben ons vermoord, onze toekomst is weg": Libanezen zijn woest na ramp en verwelkomen Macron als held

"Ze hebben ons vermoord, onze toekomst is weg." Twee dagen na de gigantische ontploffing is de volkswoede in Beiroet uitgebarsten. "Dit was de druppel te veel voor de Libanezen", zegt onze reporter Steven Decraene. De Franse president Emmanuel Macron is intussen naar Libanon afgereisd, waar hij door het volk als held verwelkomd wordt. Intussen zijn ook de eerste arrestaties verricht: 16 havenmedewerkers werden al opgepakt.

"Ze hebben ons vermoord", "het zijn allemaal leugenaars", "onze toekomst is weg" of "gooi ze in de gevangenis". De reacties in de straten van Beiroet liegen er niet om, twee dagen na de gigantische ontploffing die al aan 137 mensen het leven kostte. 

Bekijk hier de getuigenissen van enkele Libanezen en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

"Met de ontploffing is ook de volkswoede naar boven gekomen", vertelt VRT-journalist Steven Decraene ter plaatse. "Dit is de druppel te veel voor de Libanezen, ze hebben geen vertrouwen meer." Intussen zijn ook de eerste demonstraties begonnen, "en de vraag is of dat goed afloopt, in een land dat zwaar onder druk staat". 

Met de ontploffing is ook de volkswoede naar boven gekomen

Steven Decraene, Buitenlandjournalist

Bekijk hieronder een laatste stand van zaken in Beiroet, met uitleg van journalist Steven Decraene en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Wie dat vertrouwen wél nog heeft, is de Franse president Emmanuel Macron, die nauwelijks 2 dagen na de ramp al naar Libanon is afgereisd. Hij is zo de eerste wereldleider die naar het getroffen gebied gaat. In Beiroet had hij een ontmoeting met de president en de premier en hij beloofde dat hij "vandaag nog een nieuw politiek pact voor Libanon zal voorstellen". In de straten sprak hij het volk rechtstreeks toe: "Ik ken uw wanhoop en ik begrijp uw woede. Maar ik ben hier niet in het belang van de politieke klasse, ik ben hier om jullie te helpen. Dat is mijn plicht." Frankrijk stuurde gisteren ook al twee vliegtuigen met reddingswerkers en noodvoorraden naar Beiroet.

Bekijk hier hoe president Macron in de straten van Libanon als held ontvangen wordt en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

De cijfers zijn hoe dan ook schrijnend: 137 doden, 5.000 gewonden, 300.000 daklozen. De ramp komt bovenop de grootste economische crisis in de moderne geschiedenis van Libanon. Volgens schattingen leeft ongeveer 50 procent van de Beiroeti's onder de armoedegrens. Volgens de internationale ngo Save The Children hebben bijna een miljoen inwoners van de hoofdstad niet genoeg middelen om essentiële goederen te kopen. De Libanezen maken zich nu vooral zorgen om voedsel. Meer dan 80 procent van de voedselimport liep via de haven van Beiroet, die er nu niet meer is. 

Hulp stroomt toe

Frankrijk is overigens niet de enige die in de bres springt voor Libanon. 

Onder meer Duitsland, Engeland, Australië, Nederland en de Verenigde Staten leveren ferme inspanningen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dinsdag dat het incident “een extra uitdaging vormt in een tijd van reeds diepe crisis.” Ook Cyprus, waar de schok te voelen was, op ongeveer 180 kilometer van Beiroet, stuurde noodpersoneel en snuffelhonden. Er is ook al een vliegtuig geland met 20 ton VN-hulpgoederen, die verdeeld zullen worden over de verschillende ziekenhuizen. 

Ook onze premier Sophie Wilmès (MR) liet gisteren via Twitter weten dat België hulp stuurt naar Libanon : "Bij monde van minister Philippe Goffin hebben we onze hulp aangeboden via ons B-Fast team." Het Belgische B-Fast team moet in Beiroet onder meer helpen om overlevenden onder het puin vandaan te halen. Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft het aanbod van ons land overgebracht aan de Libanese ambassadeur in Brussel.

(Lees verder onder de foto)

Frankrijk, Parijs
AFP or licensors

Opvallende steun uit Israël

Ook vanuit de Arabische wereld komen steeds meer steunbetuigingen. Irak stuurde al zes vrachtwagens met een medisch noodteam en medische voorraden. Jordanië en Egypte leverden veldhospitalen en Tunesië stuurde medische teams. 

Opvallend is dat ook Israël bereid is om Libanon uit het slop te helpen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat zijn land - nog steeds aartsvijand van Libanon - bereid is om de Libanezen te helpen onder het motto "humans for humans". "We zijn bereid om humanitaire hulp naar Libanon te sturen. We maken een onderscheid tussen regimes en mensen", luidt het. Israël heeft de regering van Libanon ondertussen medische goederen en andere humanitaire hulp aangeboden. 

We zijn bereid om humanitaire hulp naar Libanon te sturen. We maken een onderscheid tussen regimes en mensen

Benjamin Netanyahu

Het aanbod vanuit Israël is uitzonderlijk. Israël en Libanon liggen al decennialang op ramkoers met elkaar en beide landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Dat komt onder meer door de aanwezigheid van de militante sjiitische beweging Hezbollah, fel anti-Israël, in Libanon. Ondanks de slechte relaties tussen beide landen werd de Libanese vlag gisterenavond op het gemeentehuis van Tel Aviv-Jaffa geprojecteerd, als teken van solidariteit met de slachtoffers van de ramp in Beiroet.

Onderzoekscommissie

De Libanese autoriteiten geven de pas opgerichte onderzoekscommissie vier dagen de tijd  om de verantwoordelijken aan te duiden voor de explosie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Charbel Wehbé gezegd in een interview op de Franse radio Europe 1.

"Deze ochtend is besloten om een onderzoekscommissie op te richten, die maximaal vier dagen de tijd krijgt om een gedetailleerd verslag uit te brengen over de verantwoordelijkheden: hoe, wie, wat, waar? Er zullen gerechtelijke uitspraken komen. Het is erg en we nemen het ernstig", legt hij uit.

"De schuldigen van deze verschrikkelijke misdaad van nalatigheid zullen worden gestraft door een commissie van rechters", voegde hij toe.

De schuldigen van deze verschrikkelijke misdaad van nalatigheid zullen worden gestraft door een commissie van rechters

Minister van Buitenlandse Zaken Charbel Wehbé

Er is geen kwaad opzet mee gemoeid volgens de minister. "Het is een ongeluk... Voorlopige rapporten geven aan dat het gaat om wanbeheer van explosieve producten. Het is een zeer ernstige nalatigheid die zes jaar aanhield", zei Wehbé nog.

Intussen zijn er 16 medewerkers van de haven van Beiroet opgepakt, dat heeft een militaire aanklager bevestigd. Gisteren liet de regering al alle havenfunctionarissen van Beiroet, die sinds 2014 toezicht hebben gehouden op oplag en beveiliging, onder huisarrest plaatsen. Er zou ook al een Rus ondervraagd zijn, die gelinkt zou zijn aan de boot die het ammoniumnitraat in 2013 naar Beiroet bracht. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Oproep voor "onafhankelijk onderzoek"

Amnesty International en Human Rights Watch hebben intussen opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de explosie. In een verklaring zei Human Rights Watch dat het "ernstige bezorgdheid heeft over het vermogen van de Libanese gerechtelijke macht om zelfstandig een geloofwaardig en transparant onderzoek uit te voeren".

We hebben ernstige bezorgdheid over het vermogen van de Libanese gerechtelijke macht om zelfstandig een geloofwaardig en transparant onderzoek uit te voeren

Human Rights Watch

Meest gelezen