Afbeelding louter ter illustratie.
© Zoonar.com/Tomas Griger - creative.belgaimage.be

Liveblog - VK voert quarantaine in voor Belgen, Vlaanderen donkeroranje op Europese kaart coronabesmettingen

Belgen en mensen die vanuit ons land naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten vanaf zaterdag 14 dagen in quarantaine bij aankomst. Vlaanderen is donkeroranje gekleurd op de Europese coronakaart. Dat komt omdat er meer dan 60 besmettingen per 100.000 inwoners zijn. Volg alle updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Belgen moeten 14 dagen in quarantaine als ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen

Belgen en mensen die vanuit ons land naar het Verenigd Koninkrijk reizen moeten bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaan. Dat heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps bekendgemaakt via Twitter. Ook inwoners van de Bahama's en Andorra delen dit lot. De maatregel gaat zaterdag om 4 uur lokale tijd in.

Vlaanderen kleurt donkeroranje op Europese kaart coronabesmettingen

Vlaanderen is donkeroranje gekleurd op de Europese coronakaart. Het gewest wordt zo de enige regio in West-Europa met een donkeroranje kleur. Enkel het roodgekleurde Luxemburg doet het slechter.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) veranderde de kleur van Vlaanderen omdat er in het Belgische gewest de afgelopen twee weken meer dan 60 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners zijn geregistreerd. Wallonië blijft lichtoranje, met 20 tot 60 besmettingen per 100.000 inwoners.

Luxemburg registreerde net meer dan 120 gevallen per 100.000 inwoners. Het land klaagde eerder al aan dat het zoveel besmettingen heeft per 100.000 inwoners omdat het ook uitzonderlijk veel tests uitvoert. Ook regio's in Spanje, waaronder Catalonië, kleuren rood, net als regio's in Roemenië en Bulgarije.

Griekenland neemt extra maatregelen op toeristisch eiland Poros

Griekenland sluit de landsgrenzen 's nachts af voor reizigers en neemt extra gezondheidsmaatregelen op het eiland Poros. Athene wil zo een tweede opmars van het coronavirus in het land indijken.

De afgelopen 24 uur zijn in Griekenland zeker 150 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. De Griekse civiele bescherming heeft daarom aangekondigd extra maatregelen te nemen op het kleine toeristische eiland Poros, dicht bij Athene, waar het laatste etmaal tientallen besmettingen zijn geteld.

Bars en restaurants op Poros moeten nog zeker tot 17 augustus vroeger sluiten, kermissen en markten in openlucht zijn minstens tot dan verboden. Daarnaast is het dragen van een mondmasker er vanaf nu overal buitenshuis verplicht en zijn bijeenkomsten met meer dan negen mensen, ook thuis, verboden.

De Griekse regering besliste daarnaast om de grenzen - op land dan toch - 's nachts af te sluiten voor reizigers, met uitzondering van de grens met Bulgarije.

Nu al 67 besmettingen bij vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke

Er zijn nu al 67 coronabesmettingen geteld bij vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke. Dat zegt de dokter die verantwoordelijk is voor de testing. Gisteren werden 225 medewerkers van de snijafdeling al uit voorzorg in quarantaine geplaatst, nadat er enkele werknemers besmet bleken. 

Er zal in het bedrijf, dat in totaal 650 medewerkers telt, nu ook breder getest worden. Morgen volgt er ook een overleg met de burgemeesters van de regio.

Dokters onthutst dat er nog géén algemene mondmaskerplicht in Brussel komt

"Het lijkt mij eigenaardig dat je wacht tot er overal een dramatische piek is." Huisarts Vincent Janssens en hoofdarts in Sint-Jan Kenneth Coenye snappen niet waarom de Brusselse regering wacht om een algemene mondmaskerplicht in te voeren. "Wij zijn niet klaar voor een nieuwe uitbraak", klinkt het in "Terzake".

Lees hier meer:

Premier Mark Rutte van Nederland geeft toeristen duidelijke waarschuwing

Vermijd drukke plekken in Amsterdam. Met die waarschuwing aan toeristen begon de Nederlandse premier Mark Rutte een persconferentie over de stijging van de coronabesmettingen in zijn land. Burgemeesters en regioverantwoordelijken kunnen plaatselijk sluitingstijden voor horeca en nachtwinkels invoeren, of de aanwezigheid van voetbalsupporters beperken of verbieden. Als de besmettingen stijgen, kunnen de regels over het hele land ingevoerd worden. En Nederland lanceert ook een app die je waarschuwt als je met een besmet persoon in aanraking kwam.

Lees meer in dit artikel:

VS trekt algemeen advies in om wereldwijd reizen te vermijden

De Verenigde Staten hebben donderdag het algemene gezondheidsadvies aan Amerikanen ingetrokken om wereldwijd reizen te vermijden vanwege de coronacrisis. De dringende aanbeveling gold sinds 19 maart.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in sommige landen verbeteren en mogelijk verslechteren in andere landen. Het departement gaat vanaf nu weer per land een reisadvies geven.

Videospeler inladen...

Sciensano neemt nieuwe punten op in dagelijks rapport

Sciensano zal vanaf morgen (vrijdag) nieuwe punten in zijn dagelijkse rapport beschikbaar stellen om de actuele epidemiologische situatie van de COVID-19-epidemie beter te kunnen volgen. Dat meldt het gezondheidsinstituut in een persbericht.

Het dagelijks rapport, dat om 11 uur wordt gepubliceerd, zal voortaan een grafisch overzicht van de trends geven. "Deze grafieken zullen de reeds beschikbare grafieken (aantal nieuwe gevallen, nieuwe ziekenhuisopnames, intensieve zorgen-opnames en sterfgevallen) aanvullen", luidt het.

Verder komt er een opsplitsing per provincie van het aantal gevallen en het geobserveerde verschil tussen de laatste en voorlaatste periodes van 7 dagen. De posititiveitsratio (het percentage positieve testen van alle uitgevoerde testen) wordt in een grafiek naar leeftijdsgroep gegoten en wordt per provincie in kaart gezet. Tot slot komt er een kaart van het aantal uitgevoerde tests per provincie per 100.000 inwoners en een grafiek van de ziekenhuisopnames per regio.

Om bijzondere aandacht te schenken aan de huidige situatie, zal de beschrijving van de epidemie vanaf 22 juni plaatsvinden, toen het aantal diagnoses in België zich op het laagste niveau bevond. Een beschrijving van de epidemie sinds begin maart, wordt op het einde van het rapport gepresenteerd.

COVID-19 blijft veel ex-coronapatiënten psychisch achtervolgen

Ex-coronapatiënten kampen vaker met psychische klachten zoals depressies, angsten en posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Dat heeft een nieuwe Italiaanse studie aangetoond. Bij meer dan de helft van de ex-patiënten stelden ze een psychische stoornis vast. ”De impact van de ziekte op de geestelijke gezondheid is enorm”, bevestigt psycholoog Koen Lowet.

Lees meer in dit artikel:

Café in Sint-Pieters-Leeuw gesloten voor niet-naleven coronamaatregelen

In Sint-Pieters-Leeuw heeft de lokale politie Zennevallei (Halle/Beersel/Sint-Pieters-Leeuw) afgelopen dinsdag een café gesloten omdat de coronamaatregelen er niet werden nageleefd. Het café, dat al een schriftelijke waarschuwing had gekregen, moet nu twee weken de deuren sluiten. Dat meldt de politie Zennevallei, die bij haar controles agenten in burger inzette.

"De afgelopen weken kregen we verschillende meldingen van burgers binnen dat bepaalde horecazaken zich niet aan de maatregelen hielden", zegt de politie Zennevallei. "Om de geldende voorwaarden voor horecazaken in tijden van heropflakkering van het coronavirus effectiever te controleren, hebben we besloten om een aantal acties in burger te organiseren."

Dinsdag vond de eerste dergelijke actie plaats en daarbij kon de politie meteen in drie café's inbreuken vaststellen. "De voornaamste inbreuken waren het niet of niet correct dragen van het mondmasker door het zaalpersoneel en het zonder geldige reden verlaten van de zitplaats door klanten", gaat de politie verder. "We hebben verschillende processen-verbaal opgesteld. Daarnaast kregen twee horeca-uitbaters een eerste schriftelijke waarschuwing met het oog op een tijdelijke sluiting van hun zaak bij een eventuele volgende inbreuk. In de gemeente Sint-Pieters-Leeuw maakte een horecazaak voor de tweede keer op één week tijd het voorwerp uit van een overtreding. Na een eerdere schriftelijke verwittiging werd door de burgemeester een tijdelijke sluiting van twee weken opgelegd."

Meest gelezen