AFP or licensors

"Vreemd om op dramatische piek te wachten": dokters verbolgen dat algemene mondmaskerplicht in Brussel uitblijft 

"Het lijkt mij eigenaardig dat je wacht tot er overal een dramatische piek is." Huisarts Vincent Janssens en hoofdarts in Sint-Jan Kenneth Coenye snappen niet waarom de Brusselse regering wacht om een algemene mondmaskerplicht in te voeren. "Wij zijn niet klaar voor een nieuwe uitbraak", klinkt het in "Terzake".

"Een Belgisch, of liever een Brussels compromis." Zo noemt de Brusselse huisarts Vincent Janssens de beslissing om voorlopig nog geen algemene mondmaskerplicht in Brussel in te voeren. "Want", zo zegt hij, "De realiteit van Brussel is heel complex om zaken te beslissen. Dat vraagt tijd. Het is voor mij dus een eigenaardige conclusie om te zeggen dat je wacht tot je overal een dramatische piek bereikt. Terwijl je weet dat, als je dan maatregelen invoert, het nóg tijd zal vragen."

Het is voor mij dus een eigenaardige conclusie om te zeggen dat je wacht tot je overal een dramatische piek bereikt

Brusselse huisarts Vincent Janssens

Wat werd er in Brussel (niet) beslist?

Voorlopig komt er nog geen algemene mondmaskerplicht in Brussel. Pas als de drempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners op een week tijd overschreden wordt, zal dat gebeuren. Dat kondigde minister-president Rudi Vervoort (PS) eerder vandaag aan. Volgens Vervoort zal die kaap ergens midden volgende week bereikt worden. 

Gemiddeld gezien zijn er nu 38 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Maar de verschillen tussen de gemeenten onderling zijn enorm: in Sint-Gillis bijvoorbeeld liggen de cijfers nu op 68 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners, ver over de alarmdrempel van 50.

Dat bevestigt ook Kenneth Coenye, hoofdarts van Sint-Jan. "Wij zien op het terrein wat er week na week gebeurt, de cijfers gaan alleen maar achteruit." Ook hij wil die algemene mondmaskerplicht. "Een vereenvoudigde maatregel in de 19 Brusselse gemeenten is veel simpeler om te begrijpen." Iets verderop in het gesprek verduidelijkt hij: "Als je één straat doorloopt, passeer je soms in drie wijken. Hoe maak je aan een bevolking dan duidelijk waar het wél moet en waar niet? Je kan dan stickers gaan plaatsen, maar door het gewoon te veralgemenen, neem je die twijfel, die onduidelijkheid weg."

Als je één straat doorloopt, passeer je soms in drie wijken. Hoe maak je aan een bevolking duidelijk waar het wél moet en waar niet?

Kenneth Coenye - hoofdarts Sint-Jan

En wat dan met de discussie of mondmaskers überhaupt zinvol zijn? Staalhard bewijs is er (nog) niet, maar voor Coenye is het wel duidelijk: "Zelfs als een mondmasker maar voor 50 procent reductie van de virusoverdracht zorgt, is dat 50 procent gewonnen."

Allebei denken ze dat er ook wel een draagvlak is voor een algemene mondmaskerplicht, "als het maar goed genoeg uitgelegd wordt". "Het is een kwestie van goed uitleggen waarom je een maatregel neemt. Daar moet men meer tijd investeren. Dat is erg moeilijk, zeker in Brussel waar er heel diverse culturen en taalbarrières zijn, maar het is de enige manier", zegt Janssens 

"Grote consequenties voor het verzorgend personeel"

Beide dokters waarschuwen dat het ook snel té veel kan worden voor het verzorgend personeel. "We zijn niet klaar voor een nieuwe uitbraak", klinkt het stellig bij Coenye. "We hadden een projectie gemaakt dat we eind oktober, begin november een tweede piek zouden hebben. Dat gaf ons de kans om te rusten. De realiteit is dat we nooit zonder gehospitaliseerde patiënt geweest zijn. Als dit de inleiding van de tweede golf is, zijn we tegen het einde van het jaar uitgeput." 

De realiteit is dat we nooit zonder gehospitaliseerde patiënt geweest zijn

Kenneth Coenye - hoofdarts Sint-Jan

En, een bijkomend probleem waar er al verschillende keren voor gewaarschuwd is: het griepseizoen komt er ook nog aan. "Het hele systeem zal dan overbelast zijn door mensen met griepsymptomen."

Eenzelfde geluid klinkt bij Janssens. "Dit gaat over een belangrijke epidemie, met belangrijke consequenties. Voor de mensen zelf, maar ook voor het verzorgend personeel. Zo zijn we uitgeput tegen het einde van het jaar, als het griepseizoen z'n intrede maakt." Hij roept dus op: "Neem maatregelen dus niet alleen op basis van een bepaalde graad van positieve gevallen, neem maatregelen ook als je nog marge wil overhouden. Want de zieken zullen komen, zoveel is zeker."

Herbekijk hier het hele gesprek uit "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen