Nederlandse premier Rutte waarschuwt toeristen: “Vermijd drukke plekken in Amsterdam”

Vermijd drukke plekken in Amsterdam. Met die waarschuwing aan toeristen begon de Nederlandse premier Mark Rutte een persconferentie over de stijging van de coronabesmettingen in zijn land. Burgemeesters en regioverantwoordelijken kunnen plaatselijk sluitingstijden voor horeca en nachtwinkels invoeren, of de aanwezigheid van voetbalsupporters beperken of verbieden. Als de besmettingen stijgen, kunnen de regels over het hele land ingevoerd worden. En Nederland lanceert ook een app die je waarschuwt als je met een besmet persoon in aanraking kwam.

De Nederlandse premier Mark Rutte roept binnen- en buitenlandse toeristen nadrukkelijk op om drukke plaatsen in Amsterdam te vermijden. Dat zei hij op een persconferentie over de stand van zaken in de coronacrisis:

“Heel specifiek voor de stad Amsterdam zeg ik tegen toeristen uit binnen- en buitenland, hier vanavond, mede namens de burgemeester: vermijd drukke plekken in Amsterdam”

Vermijd drukke plekken in Amsterdam

Nederlandse premier Mark Rutte

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Net als bij ons stijgt in Nederland het aantal coronabesmettingen fors, met name in Amsterdam, Rotterdam, de regio Haaglanden en West-Brabant. Premier Mark Rutte noemde de stijging zorgwekkend, met name omdat de naleving van de basisregels verslapt. 

Daarbij richtte hij zich vooral tot jongeren die de regels niet naleven, en vroeg hen uitdrukkelijk om niet in de buurt van ouderen te komen: "Als je je de laatste tijd niet aan de regels hebt gehouden: kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, kom niet in de buurt van ouderen. Dat risico mag je niet nemen."

Als je je de laatste tijd niet aan de regels hebt gehouden: kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, kom niet in de buurt van ouderen.

Nederlandse premier Mark Rutte

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hij kondigde aan dat burgemeesters en regioverantwoordelijken plaatselijk een verstrenging van de maatregelen mogen invoeren. 

Ze kunnen bijvoorbeeld parkeerplaatsen afsluiten en eenrichtingsverkeer in winkelstraten invoeren. Verder kunnen horecazaken en nachtwinkels verplicht worden om te sluiten om middernacht, en kan de aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden beperkt of verboden worden. Hij noemde het denkbaar dat Rotterdam die laatste maatregel gaat invoeren, nadat voetbalsupporters onlangs alle afstandsregels aan hun laars hadden gelapt. 

Als het aantal besmettingen blijft stijgen, dan kunnen de bovenstaande maatregelen ook voor het hele land ingevoerd worden, kondigde de premier aan.

Nieuwe app "Coronamelder"

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigde ook nieuwe stappen aan in het contactonderzoek. Vanaf 17 augustus wordt in Drenthe en Twente een nieuwe app uitgetest. Die waarschuwt je als je in contact bent gekomen met een besmette persoon. De app “Coronamelder” zou op 1 september in het hele land uitgerold worden.

Als je volgens de app in aanraking bent geweest met iemand met corona, dan blijf je thuis.

Nederlands minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge

Minister de Jonge: “Als je volgens de app in aanraking bent geweest met iemand met corona, dan blijf je thuis. We kijken of het in de praktijk in de uitvoering werkt. En daarvoor doen we dus die praktijktest, om de mensen die uit de app naar voren komen al op dag 7 te testen, ook al hebben ze geen klachten. En zo gaan we na of daarmee de quarantainetijd bekort kan worden.”

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwe maatregelen voor het hele land

Premier Rutte kondigde ook een paar nieuwe maatregelen aan die voor het hele land gelden. Bezoekers van horecagelegenheden moeten voortaan hun naam en contactgegevens opgeven als ze binnenkomen.  Zo kan er makkelijker bron- en contactonderzoek worden gedaan als er toch een uitbraak is. 

Echt verplicht wordt het niet om gegevens achter te laten, het gebeurt op basis van vrijwilligheid, zegt het Nederlandse ministerie van Justitie in een toelichting. Maar het kabinet gaat ervan uit dat mensen zullen meewerken, om een nieuwe lockdown te voorkomen.

In restaurants, cafés en op terrassen zijn alleen nog zitplaatsen toegestaan. Als er in de horeca, musea of pretparken een uitbraak van corona is, kunnen die zaken voor maximaal twee weken gesloten worden.

"Teststraat" op luchthaven Schiphol

Op de nationale luchthaven Schiphol bij Amsterdam komt een "teststraat",  waar reizigers uit risicolanden een test kunnen ondergaan. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is het onmogelijk om reizigers echt te verplichten om een test te ondergaan, maar de situatie op Schiphol zal wel zo ingericht worden dat mensen zich er moeilijk aan kunnen onttrekken.

Gezondheidsdiensten gaan  reizigers uit risicolanden controleren of ze wel in quarantaine gaan. Medewerkers van gezondheidsdiensten zullen op basis van de passagierslijsten de mensen opbellen om na te gaan of ze zich wel echt isoleren.

Meest gelezen