Videospeler inladen...

Mensenrechtenactivisten bezorgd om Polen nu president Duda tweede termijn begint: "Holebi's zijn er tweederangsburgers"

Veel mensen uit de Poolse holebi- en transgemeenschap voelen zich niet meer veilig in hun land nu president Andrzej Duda de eed heeft afgelegd voor zijn tweede ambtstermijn na een kiescampagne waarbij hij de LGBT-gemeenschap viseerde. Mensenrechtenactivisten vrezen dat het niet bij verkiezingstaal zal blijven en willen dat Europa harder optreedt. "Net zoals in Rusland worden activisten nu opgepakt. Holebi’s worden er behandeld als tweederangsburgers", klinkt het.

Piotr en zijn vriend Kamil hebben Polen verlaten en zijn verhuisd naar Spanje. De laatste tijd voelen ze zich als homokoppel niet meer veilig in hun thuisland. De hevige verkiezingscampagne van president Duda was de druppel. "Het breekpunt voor ons was toen hij aankondigde dat hij de Poolse grondwet wil aanpassen en er homofobe regels aan wil toevoegen", zegt Piotr aan persagentschap AP. "Je voelt je niet meer veilig." Exacte cijfers over Polen die vluchten voor hun geaardheid of genderidentiteit zijn er niet.

Lees verder onder de foto van Piotr en Kamil:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het was een nek-aan-nekrace in Polen tussen zittende (en intussen dus herverkozen) president Duda en Rafal Trzaskowski, de pro-Europese burgemeester van Warschau.

Duda focuste op vooral op traditionele familiewaarden die volgens hem door de "holebi-ideologie" worden ondergraven. Hij vergeleek die "ideologie" met het communisme. Duda won nipt de verkiezingen en heeft dus vandaag de eed afgelegd.

Lees verder onder de foto van de eedaflegging, enkele oppositieleden in het parlement hadden zich in de regenboogkleuren getooid:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Mensenrechtenactivisten vrezen dat het niet bij verkiezingsretoriek zal blijven. "Minder dan twee dagen na de verkiezingen zijn de eerste holebi-activisten opgepakt", zegt politicoloog en mensenrechtenactivist Rémy Bonny aan VRT NWS. Bonny volgt de situatie van holebi's en transpersonen in Centraal- en Oost-Europa op de voet. "Ook de voorbije week nog zijn er verschillende arrestaties geweest van mensenrechtenactivisten in Polen."

Drie opgepakte activisten hadden een regenboogvlag gehangen bij een Christusbeeld en werden opgepakt omdat ze daarmee de religie zouden hebben beledigd. "De actie van de activisten leidde tot een groot schandaal in Polen waarbij de premier om vergiffenis ging vragen aan het beeld", zegt Bonny. "President Duda kwam zelfs bloemen leggen bij het beeld."

Een man haalt de regenboogvlag weg bij het Christusbeeld:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder hadden enkele Poolse steden holebivrije zones uitgeroepen, zones waar holebi’s dus niet welkom zijn. Het heeft hen al Europese subsidies gekost, maar voorlopig blijft het daarbij. Bovendien hebben conservatieve Poolse groepen het misgelopen geld bijgepast.

"De reactie van de Europese Unie is op dit moment ondermaats", zegt Bonny. "Een Europa zonder waarden is de naam unie niet langer waardig. Net zoals in Rusland worden activisten nu opgepakt. Holebi’s worden er behandeld als tweederangsburgers."

De reactie van de Europese Unie is op dit moment ondermaats

Bonny vreest dat Polen binnenkort naar Russisch model een antipropagandawet gaat invoeren. "Dat komt erop neer dat je bijvoorbeeld geen regenboogvlag meer kunt uithangen", zegt Bonny. "Dat je niet meer hand in hand met je vriend of vriendin op straat kunt lopen, want dat zou gezien kunnen worden als propaganda. Je kunt dan nergens nog acties organiseren en eigenlijk kun je niet meer tonen wie je bent."

Piotr en Kamil geven de strijd alvast niet op, al doen ze dat voorlopig dus vanuit Barcelona. "Ik wil blijven vechten voor gelijkheid in Polen, hoewel ik nu hier ben", zegt Piotr aan AP. Zelf was hij een tiener toen Polen toetrad tot de Europese Unie. "Het was als wakker worden in een nieuwe wereld waar grenzen niet bestonden en we gemakkelijk andere mensen konden ontmoeten. Dat is nu allemaal uiteen aan het vallen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen