Letitia James
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Procureur-generaal New York vervolgt machtige wapenlobby NRA, Björn Soenens: "Dit wordt een lange rechtszaak"

Procureur-generaal Letitia James van de Amerikaanse staat New York wil de ontbinding van de machtige en politiek invloedrijke wapenlobby National Rifle Assocation (NRA). Ze gaat de NRA en haar leiders laten vervolgen wegens financieel wanbeheer. "Dit wordt een lange rechtszaak", zegt onze correspondent Björn Soenens. "De uitkomst kennen we natuurlijk niet, maar de NRA die opgeheven zou worden, dat zou enorm groot nieuws zijn."

"De invloed van de NRA is zo groot dat de organisatie decennialang niet is gecontroleerd, terwijl haar leiders miljoenen dollars in hun eigen zakken staken", aldus James. Ze beschuldigde de organisatie er ook van dat die het stilzwijgen en de loyaliteit van vroegere werknemers afkocht. "De NRA is een en al fraude en misbruik en daarom streven wij vandaag naar haar ontbinding, want geen enkele organisatie staat boven de wet."

De NRA is een en al fraude en misbruik en daarom streven wij vandaag naar haar ontbinding, want geen enkele organisatie staat boven de wet

Letitia James

In 3 jaar 64 miljoen dollar weg

Vier NRA-leiders betaalden met geld uit de kas familiereizen naar de Bahama's, privévliegtuigen en dure maaltijden. In drie jaar werd er 64 miljoen dollar doorheen gejaagd. De organisatie had een overschot, maar kampt nu met een tekort. De aanklager is van de Democratische partij, de rivaal van de Republikeinen van president Trump. Waarnemers verwachten een bitter gevecht.

"Twee jaar geleden was James ook al achter de organisatie van president Donald Trump gegaan, die is dan  opgedoekt door Trump zelf omdat er wanpraktijken aan het licht kwamen. Binnen de NRA rommelt het al lang, en nu willen ze deze organisatie aanpakken", duidt onze correspondent Björn Soenens. 

Binnen de NRA rommelt het al langer en nu willen ze deze organisatie aanpakken

Björn Soenens

Maar het zal niet van een leien dakje lopen. "Dit wordt een lange rechtszaak. De uitkomst kennen we natuurlijk niet, maar de NRA die opgeheven zou worden, zou enorm groot nieuws zijn met een grote impact. Die organisatie heeft 5 miljoen leden. Het is wel belangrijk voor hen om te weten dat hun bazen beschuldigd worden van fraude en persoonlijk gewin."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met meer uitleg van onze correspondent Björn Soenens in de VS (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Conservatieven vereren de NRA als een voorvechter van het Amerikaanse grondwettelijke recht om wapens te houden en te dragen. De tegenstanders zien de NRA als symbool van ongebreideld wapengeweld, waardoor elk jaar talloze slachtoffers vallen.

"Dit was een machtsgreep van een politieke opportunist. Een wanhopige zet die deel uitmaakt van een politieke vendetta van hoog niveau. Onze leden worden niet geïntimideerd of gepest in hun verdediging van politieke en constitutionele vrijheid", luidde volgens zender NBC de reactie van de grootste en machtigste wapenlobby in de VS.

Dit was een machtsgreep van een politieke opportunist. Een wanhopige zet die deel uitmaakt van een politieke vendetta op hoog niveau

NRA

Ook de Amerikaanse president Dondald Trump heeft al gereageerd op de vervolging. Hij vindt het "vreselijk". Volgens Trump verhuist de NRA beter naar Texas. 

Donald Trump: "Texas zou een geschikte plaats zijn voor de NRA"

Videospeler inladen...

Meest gelezen