Zennevallei start met lokaal contactonderzoek in strijd tegen coronavirus: "Willen weten waar mensen geweest zijn" 

Regio Zennevallei start vanaf vandaag met een eigen tracingsysteem voor coronabesmettingen. Het lokale systeem zal in zeven gemeenten worden toegepast en wil een aanvulling zijn op het Vlaamse tracingsysteem. 

Wie besmet geraakt met het COVID-19 virus krijgt vanaf vandaag in de Zennevallei een telefoontje om na te gaan waar hij of zij allemaal geweest is. "Op deze manier kunnen de steden en gemeenten in de regio snel in kaart brengen waar er een broeihaard is", zegt coördinator Mathias Pierquin. "Zo kunnen gemeentebesturen indien nodig snel efficiënte maatregelen nemen om het virus in te dijken." 

Vlaams tracingsysteem

Het lokale systeem werd op poten gezet nadat bleek dat het Vlaamse tracingsysteem heel traag werkte, het leverde ook maar beperkte resultaten op. Nu minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het licht op groen heeft gezet voor een lokaal tracingsysteem hebben zeven gemeenten uit de Zennevallei beslist om dit samen te doen. Het gaat om Beersel, Drogenbos, Halle, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw. "Er is een verschil tussen de contact tracing op Vlaams niveau en wat wij gaan doen", zegt Mathias Pierquin die samen met Julie Crepel het project voor de Eerstelijnszone Zennevallei coördineert. “De Vlaamse overheid wil weten met wie besmette mensen in contact kwamen. Wij willen weten waar ze geweest zijn. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst waarbij we tien dagen terug gaan in de tijd."

We zullen proberen te weten te komen waar er veel besmettingen in de regio voorkomen om zo efficiënte maatregelen te kunnen nemen

Mathias Pierquin, coördinator Eerstelijnszone Zennevallei

De informatie die via deze weg verzameld wordt zal doorgegeven worden aan het COVID-team dat bestaat uit afgevaardigden van alle zeven gemeenten, de huisartsenkring en het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria. "Op deze manier kan het team zien waar er veel besmettingen in de regio voorkomen. Zo kunnen we misschien vaststellen dat er in een café in Beersel veel besmettingen voorkomen of dat er in een fitnesszaak in Linkebeek een groot probleem is. Zo kunnen we efficiënte maatregelen nemen op de plaatsen waar dat nodig is." 

De anonimiteit blijft gegarandeerd

Mathias Pierquin, coördinator Eerstelijnszone Zennevallei

De medewerkers die het lokale systeem zullen uitrollen, hebben allemaal een medisch-sociale achtergrond. "Het gaat om artsen, sociaal werkers en verpleegkundigen op rust. Mensen die weten hoe ze met gevoelige informatie om moeten gaan. De anonimiteit blijft gegarandeerd", besluit Pierquin. 

Meest gelezen