AB InBev

AB InBev biedt nu ook provincie Vlaams-Brabant gerecycleerd water aan: “We willen ons steentje bijdragen"

Na de stad Leuven kan nu ook de provincie Vlaams-Brabant gebruik maken van het gezuiverd afvalwater van brouwerij AB InBev. Met de aanhoudende droogte zal het water gebruikt worden om de bomen en planten in het provinciedomein van Kessel-Lo te besproeien. AB InBev biedt zijn gerecycleerd water ook al aan landbouwers aan.

De hittegolf en aanhoudende droogte zorgen ervoor dat water erg kostbaar is. AB InBev koos er eerder al voor om zijn gerecycleerd water ter beschikking te stellen van de stad Leuven en van de landbouwers. Nu volgt ook de provincie Vlaams-Brabant. Het gerecycleerd water is afkomstig van de Stella Artois-brouwerij in Leuven en wordt gezuiverd in het waterzuiveringsstation van AB InBev zelf.

De Leuvense brouwerij wil iets terugdoen voor haar omgeving. “Water is heel belangrijk voor het brouwen van bier, want zonder water is er geen bier. We willen door het beschikbaar stellen van ons gezuiverd afvalwater ons steentje bijdragen aan onze omgeving”, zegt brouwerijdirecteur Alexander Soenen. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen die rust zoeken in provinciale domeinen op warme dagen van het mooie groen kunnen genieten”.

Provinciedomein Kessel-Lo

Het gezuiverd afvalwater zal gebruikt worden  om de planten en jonge bomen in het provinciedomein van Kessel-Lo te besproeien. De provinciale groendienst zal het water vandaag voor het eerst ophalen.

“Tot hiertoe kwam het water voor de planten grotendeels uit de vijvers van ons domein. Maar vanaf het moment dat er een verbod zou komen op oppompen, komt dat soort bewatering in het gedrang. Daarom zijn we blij dat we gebruik kunnen maken van het brouwerijwater. Dit is een goed voorbeeld van hergebruik”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

Landbouwers

De samenwerking tussen de stad Leuven en AB InBev loopt sinds 2018 en de stad haalt steeds meer water op. Van juni tot nu haalde de Leuvense groendienst al 1 miljoen liter water op. Door de frequentere droogteperiodes biedt AB InBev het water ook aan landbouwers in de regio.

Eerder deze zomer kondigde de brouwerij al een samenwerking aan met de Boerenbond. “We hebben een online platform opgericht en de landbouwers uit de omgeving van Leuven en Hoegaarden kunnen zo water komen halen om hun gewassen te besproeien."

Meest gelezen