Nicolas Maeterlinck

Advocaat kinderen Ilse Uyttersprot: "Verdediging dader toont geen enkel respect"

De advocaat van de twee zonen en de moeder van Ilse Uyttersprot vraagt meer respect van de advocaten van haar vermoedelijke moordenaar. De ex-burgemeester van Aalst werd dinsdagochtend met geweld om het leven gebracht. "Iedereen heeft het recht om zijn cliënt te verdedigen, maar het moet toch een beetje waardig blijven."

"Ik vind het hallucinant wat de verdediging van de dader de afgelopen 48 uur in de pers heeft verklaard", zegt advocaat Anthony Mallego, die de twee zonen en de moeder van Uyttersprot vertegenwoordigt. "Het getuigt van geen enkel respect voor de nabestaanden, voor het gerechtelijk onderzoek, en voor Aalst. Ik hoor dat men een depressie inroept als verklaring, ik hoor dat men corona inroept, zelfs de klokken van de beiaard zouden een verklaring zijn voor wat er gebeurd is. De verdediging van de dader denkt ook het recht te hebben om de voornaam "Ilse" te gebruiken in zijn verdediging. Dat is not done. Men moet toch een zekere waardigheid respecteren." De advocaat stapt daarom naar de stafhouder, die advocaten op de vingers kan tikken als ze zich verkeerd gedragen. 

Volgens de advocaat is de situatie erg zwaar voor de zonen van Uyttersprot: "Het is onwezenlijk om onverwacht in zo'n situatie te belanden. Gelukkig is de papa er voor hen, en zijn er enorm veel vrienden die hen bijstaan. Het zijn twee schitterende gasten, in de fleur van hun leven. Maar ze hebben het uiteraard heel moeilijk."

Ilse Uyttersprot heeft het niet geweten, en ze heeft niet geleden

Anthony Mallego, advocaat nabestaanden

Over de feiten wilde advocaat Mallego niet veel kwijt: "Ik wacht het onderzoek af. Het enige punt is dat het op een heel gewelddadige manier gebeurd is. Maar ze heeft het niet geweten en ze heeft niet geleden." Of dat betekent dat Uyttersprot nog sliep toen ze vermoord werd, wil de advocaat niet bevestigen: "Dat zal het onderzoek verder uitwijzen."

De dader, die zichzelf na de feiten aangaf bij de politie, blijft nog zeker een maand in de cel. Dat heeft de raadkamer van Dendermonde vanmorgen beslist.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen