Alpacawandelingen in opmars: "Alpaca’s stralen rust uit, vaak is het meer alpacaslenteren dan alpacawandelen"

De alpaca is razend populair. Alpacawandelingen, een alpaca-hindernissenparcours, alpaca-meet-en-greets, alpaca-therapie, het kan allemaal. En neen, daarvoor hoef je niet naar Zuid-Amerika te gaan. Het kan allemaal in België.

Steeds meer alpaca’s en alpacawandelingen

De alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig kan je het dier ook steeds vaker in België vinden. Sam Geysen van Alpaca Association Benelux merkt een stevige toename van het aantal alpaca’s in ons land: “Het ledenaantal is de afgelopen twee jaar flink gegroeid, evenals het aantal geregistreerde alpaca’s.” Wat ook steeds populairder wordt, zijn de alpacawandelingen. Het concept is simpel: je maakt in kleine groep een korte wandeling met alpaca’s aan de leiband. Weliswaar met begeleiding en tegen betaling. Verschillende organisaties die alpacawandelingen aanbieden geven aan dat de vraag de laatste jaren sterk gestegen is.

Ook Dieter Delvaux, mede-eigenaar bij Alpaka vzw in Leuven, merkt dezelfde trend: “Wij zijn nog maar twee jaar bezig, maar zelfs op die tijd hebben we gemerkt dat de alpacawandelingen steeds populairder worden. De vaste wandelmomenten zijn volgeboekt tot september en ook voor privéwandelingen is het stilaan ook zoeken naar een gaatje.” Bovendien heeft de coronacrisis een extra boost gegeven: “mensen blijven meer thuis en zoeken naar activiteiten dicht bij huis”. 

Bekijk hier de reportage over alpacawandelingen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De aantrekkingskracht van de alpaca

Wat de alpaca precies zo populair maakt, is moeilijk te bepalen. Volgens Sam Geysen speelt vooral hun uiterlijk een grote rol: “Hun leuke aanblik, hun schattige bewolde kopje, hun nieuwsgierige en zachtaardige karakter en hun grote donkere ogen zorgen ervoor dat mensen deze dieren ontzettend graag willen hebben.”

Volgens Dieter Delvaux stralen alpaca’s ook veel rust uit en zijn de wandelingen daarom erg rustgevend: “Alpaca’s doen altijd op hun gemak. Vaak is het meer alpacaslenteren dan alpacawandelen.” Een alpaca is volgens hem ook erg nieuwsgierig en toegankelijk: “Ze spiegelen je gedrag. Als je zelfverzekerd overkomt en de baas bent dan gaan ze jou goed volgen. Als je begint te twijfelen, dan beginnen zij ook te twijfelen.” Dieter ontvangt af en toe groepen van mensen met een beperking of met autisme: “De begeleiders zijn dan soms verbaasd over hoe sommige leden helemaal openbloeien.”

“Instagram en Facebook staan vol filmpjes met schattige alpaca’s en ik denk dat dat veel mensen daardoor getriggerd raken”, vertelt Dieter. Daar komt dan nog eens bij dat de alpaca een vrij onbekend dier is. “Je komt het voorlopig nog niet op elke hoek van de straat tegen.” Dat maakt een wandeling met een alpaca voor veel mensen interessanter dan een wandeling met bijvoorbeeld een paard.

De alpaca als huisdier

Delvaux merkt dat sommige mensen komen wandelen omdat ze zelf geïnteresseerd zijn om een alpaca te houden als huisdier. Dierenrechtenorganisatie GAIA ziet daar een duidelijk probleem in. “De wandelingen kunnen mensen aanzetten om zelf een alpaca aan te schaffen. Het is geen dier dat iedereen gemakkelijk kan houden”, zegt Ann De Greef, directrice bij GAIA.

“De eerste weken, maanden en misschien jaren gaat dat goed, maar dan raken mensen het beu of lopen de kosten te hoog op.” De tanden van alpaca’s blijven groeien en moeten continu verzorgd worden door een dierenarts. Ook de hoefsmid moet regelmatig langskomen. “Aangezien alpaca’s kuddedieren zijn, moet je er eigenlijk best meerdere houden. Ze hebben ook veel plaats nodig, want het zijn territoriale dieren. Er komen dus veel kosten bij kijken”, stelt De Greef.

Dieter Delvaux van Alpaka vzw vertelt dat niet alle alpaca’s geschikt zijn voor regelmatig menselijk contact: “Mensen hebben een beetje een verkeerd beeld. Sommige alpaca’s laten zich makkelijk aaien en gaan graag wandelen, andere alpaca’s niet. Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid.” Volgens GAIA daarentegen is geen enkele alpaca van nature geschikt voor menselijk contact: “Alpaca’s zijn geen knuffeldieren, ze worden niet graag aangeraakt. Ze kunnen zelfs onverwachts agressief uit de hoek komen als ze zich bedreigd voelen”, stelt Ann De Greef. “Wij begrijpen niet goed waarom mensen met alpaca’s willen gaan wandelen. Je kan net zo goed met een asielhond gaan wandelen."

Meest gelezen