2007 AP

Amerikaans strateeg en veiligheidsadviseur van twee presidenten Brent Scowcroft is overleden

In de Verenigde Staten is Brent Scowcroft overleden. Hij was 95. Scowcroft was nationaal veiligheidsadviseur van de presidenten Gerald Ford en George Bush Sr., maar bepaalde mee het buitenlandse beleid van de VS onder andere presidenten. Enkele jaren geleden stemde hij als Republikein voor de Democrate Hillary Clinton en dus tegen huidig president Donald Trump.

Brent Scowcraft werd gevormd door de landmachtacademie van West Point, maar koos daarna voor een carrière in de luchtmacht. Hij behaalde ook een doctoraat in Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Columbia in New York en werd luitenant-generaal.

(Lees verder onder de foto).

Brent Scowcroft, president Richard Nixon en Henry Kissinger ontmoeten vrouwen van vermiste militairen in Vietnam in 1972.

Scowcroft startte zijn politieke carrière in het spoor van zijn mentor Henry Kissinger. Zo was hij vanaf 1969 de adjunct van Kissinger toen die nationaal veiligheidsadviseur was onder de Republikeinse president Richard Nixon. Scowcroft adviseerde Nixon op militair vlak tijdens de oorlog in Vietnam. 

Enkele jaren later trad Scowcroft uit de schaduw van Kissinger en volgde hij die op als nationaal veiligheidsadviseur onder president Gerald Ford (1974-1977). Hij gaf er zijn militaire carrière voor op, maar werd een erg invloedrijk figuur voor de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten.

In de schaduw van de Golfoorlog tegen Irak

Na de nederlaag van president Ford tegenover de Democraat Jimmy Carter verdween Scowcroft van het toneel, maar onder de Republikeinse presidenten Ronald Reagan (1981-1989) en George Bush Senior (1989-1993) was hij opnieuw erg invloedrijk. Onder vader Bush werd hij voor de tweede keer nationaal veiligheidsadviseur. Dat was de periode van de Amerikaanse invasie in Panama en vooral van de Golfoorlog begin 1991 toen het Iraakse leger werd verdreven uit Koeweit.

(Lees verder onder de foto).

Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië in 1991 voor het verdrijven van de Irakezen uit Koeweit.

Onder de jongere president George W. Bush kwam Scowcroft opnieuw in beeld, dit keer als voorzitter van de adviesraad voor inlichtingendiensten van de president. Toen werd Scowcroft met nog eens een crisis geconfronteerd, namelijk de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York, Washington en Pennsylvania en de daarop volgende interventie in Afghanistan waarbij de taliban van de macht verdreven werden. 

Scowcroft had echter ook zijn eigen meningen en stak die niet onder stoelen of banken, ook al ging dat tegen machtige presidenten in. Zo was hij in 2003 gekant tegen de Amerikaans-Britse inval in Irak omdat er volgens hem geen bewijs van betrokkenheid van de Iraakse dictator Saddam Hoessein bij 9/11 of andere terreurgroepen. In 2016 zei Scowcroft dat hij als Republikein voor de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton had gestemd en niet voor huidig president Donald Trump.

Scowcroft behoorde tot de nauwste adviseur van president George Bush.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen