Videospeler inladen...

Avondklok in Antwerpen niet gehandhaafd tijdens hittegolf: "Gebruik dit moment niet om een feestje te bouwen"

De avondklok wordt tijdens de hitttegolf niet gehandhaafd in de provincie Antwerpen. Wie dat wil, kan dus tussen 23.30 en 6 uur weer buiten een luchtje gaan scheppen. Tijdens een online persmoment deed gouverneur een uitdrukkelijke oproep aan de inwoners van haar provincie: “Gebruik het moment om eventueel verkoeling te zoeken, maar absoluut niet om een feestje te bouwen, om samen te komen en opnieuw weer een risicovolle context te creëren waarin nieuwe besmettingen kunnen ontstaan.”

Wegens het hoge aantal besmettingen met het coronavirus is sinds midden vorige week een avondklok van kracht in de hele provincie Antwerpen. Maar het provinciebestuur heeft besloten om de komende dagen tijdelijk geen boetes uit te delen als mensen buiten verkoeling gaan zoeken. Dat heeft gouverneur Cathy Berx aangekondigd in een persbericht en een online persmoment. 

De handhaving wordt gepauzeerd om het leven tijdens de extreme hitte van de komende dagen draaglijker te maken. “Het hitteplan schrijft voor dat mensen overdag zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Het is niet doenbaar om dan te zeggen dat mensen 's avonds niet buiten mogen”, motiveerde Berx de beslissing in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Halsstarrig vasthouden aan de regels zou volgens Berx niet redelijk zijn.  "Mensen moeten 's avonds rustig buiten verkoeling kunnen vinden." Concreet zullen mensen die de komende dagen tussen 23.30 uur en 6 uur buitenkomen in de provincie Antwerpen geen boete meer krijgen. De pauzeknop wordt ingedrukt tot het einde van de hittegolf. Wanneer dat precies is, heeft Berx niet gezegd, maar zoals het ernaar uitziet, is het nog tot en met woensdag broeierig heet.

Beluister hier een gesprek met gouverneur Berx in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" en lees eronder verder:

Intussen, zo voegde Berx eraan toe, “het samenscholingsverbod blijft onverminderd van kracht”. Je mag dus nog altijd niet met meer dan 10 personen samenkomen. Ook het sluitingsuur van de horecasector blijft in de provincie Antwerpen om 23 uur.

“Gezien de virologische context kan het echt niet om met meer dan 10 personen samen te komen. Laat staan dat er weer feestelijke activiteiten zijn op straat. We kunnen ons dat echt niet permitteren”, aldus Berx. 

Gezien de virologische context kan het echt niet om met meer dan 10 personen samen te komen.
Gouverneur Cathy Berx

“De oproep is: alsjeblieft, gebruik het moment om eventueel verkoeling te zoeken, maar absoluut niet om een feestje te bouwen, om samen te komen en opnieuw weer een risicovolle context te creëren waar nieuwe besmettingen kunnen ontstaan. Laat de inspanningen van de voorbije dagen en weken niet teloorgaan.”

Als deze versoepeling zonder problemen zou lukken, en geen aanleiding geeft tot verboden samenscholingen, besloot Berx, dan kan het einde van de avondklok overwogen worden.

Bekijk hier gouverneur Cathy Berx in "Het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mondneusmasker

Ondanks de hitte, benadrukte Berx ook nog het nut van het dragen van een mondneusmasker. “De regel wordt niet versoepeld, maar bij de handhaving wordt rekening gehouden met de context."

Dat laat ruimte voor interpretatie, zoals gebeurt in de stad Antwerpen. Daar zal de lokale politie, op vraag van burgemeester Bart De Wever (N-VA), de mondmaskerplicht op het openbaar domein enkel handhaven op drukke plaatsen. "Ik vraag verantwoordelijkheidszin van iedereen", zegt De Wever wel

De bijsturing is voorlopig van kracht tot woensdag 12 augustus. Tot dan zal de Antwerpse politie niet optreden wanneer het mondneusmasker afgezet wordt op rustige plaatsen, waar niemand anders zich in de nabije omgeving bevindt of er enkel kortelings gekruist of gepasseerd wordt. Het gaat dus voor alle duidelijkheid om een maatregel in de stad Antwerpen, niet in de hele provincie.

De Wever benadrukt dat zijn korps wél strikt zal toezien op het dragen van een mondmasker op drukke plaatsen en het vermijden dat grote groepen 's nachts samenkomen op het openbaar domein. "Respecteer de richtlijnen", zegt hij.

Bekijk hier de online persconferentie van gouverneur Berx:

Videospeler inladen...

Meest gelezen