Videospeler inladen...

Belgische C-130 op weg naar Libanon met medisch materiaal, maar geen hulpteam, "op vraag van Libanon"  

Vanavond is een Belgisch C-130-transportvliegtuig met hulpgoederen vanop Melsbroek vertrokken naar Libanon. Er gaat dus geen hulpteam zoals B-fast naar Libanon, maar dat land zou zelf gevraagd hebben om materiaal, er zouden genoeg hulpverleners zijn. Eerder op de dag was er in ons land kritiek omdat België drie dagen gewacht heeft met het sturen van hulp. Gewezen urgentiearts Luc Beaucourt klaagt de traagheid en versnippering van bevoegdheden aan, maar zegt dat zinvolle hulp nog altijd mogelijk en welkom is.

Na een hele dag onduidelijkheid over wat ons land nu precies naar Libanon zou sturen -een hulpteam of enkel materiaal- heeft de regering vanavond nu toch de puntjes op de i gezet. 

Vanavond is een C-130 vanop de militaire luchthaven van Melsbroek naar Libanon vertrokken. Aan boord bevinden zich medische en humanitaire hulpgoederen zoals materiaal voor de verzorging van wonden, maar ook dekens en slaapzakken omdat veel mensen in Beiroet nu dakloos zijn. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) trekt een miljoen euro uit voor hulp aan Libanon.

Wat er niet vertrekt, zijn mensen. Zo beschikt ons land door besparingen niet langer over een "Search and Rescue-team" dat eerder bij aardbevingen mensen van onder het puin kon halen. Ons land had ook een medisch hulpteam aangeboden, maar Libanon zou zelf de voorkeur gegeven hebben aan materiaal. Volgens Beiroet zouden er nu genoeg hulpverleners ter plekke zijn. Volgens Defensie  bleef dus enkel de optie van hulpgoederen over. Dat er eerder toch werd gesproken over het "B-fast-team", leidde tot ongenoegen. "Dit gaat in feite om een lege doos met het label van B-fast op", klinkt het.

Bekijk hier het interview met minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De hulp vertrekt dus drie dagen na de ramp, terwijl daar al veel noodziekenhuizen en medisch personeel actief zijn uit onder meer Frankrijk, Duitsland, Nederland en Rusland. Dat België zo traag reageert, zou dan weer liggen aan het complexe overleg tussen de vier betrokken departementen, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en Defensie. 

Van de oppositie in het federaal parlement komt alvast kritiek omdat er niet sneller werd gereageerd na de explosie in Beiroet dinsdagavond. Dat het de volledige drie dagen duurt voor ons "team" kan vertrekken, doet N-VA-fractieleider Peter De Roover de wenkbrauwen fronsen. "Als B-Fast weer niet in staat is tijdig in actie te komen, dan leggen wij de vraag naar de zin van die structuur weer op tafel", schrijft hij op Twitter. Ook SP.A-Kamerlid Jan Bertels verwijst naar de schrapping van het USAR-team. 

Belgische C-130 is vertrokken naar Libanon, bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dr. Luc Beaucourt: "Een man of vrouw moet op de knop drukken"

Ook voormalig urgentiearts van het UZ in Antwerpen en bekend lid van B-fast dokter Luc Beaucourt hekelt in "De wereld vandaag" het feit dat vier ministeries over het uitrukken van dat team moeten beslissen. "Dat is typisch Belgisch waar heel wat bevoegdheden versnipperd zijn", klaagt de arts. 

Ik denk dat (de versnippering) voor een interventieteam niet kan en onaanvaardbaar is

Dokter Luc Beaucourt, gewezen lid van B-fast

"Er zijn vier ministeries die daar hun zeg in hebben en eigenlijk zou er een man of vrouw op de knop moeten drukken als er iets gebeurt en dan moet men binnen de 24 uur de lucht in zijn, zo eenvoudig is dat, volgens dokter Beaucourt. 

Het is niet uitzonderlijk dat men na 10 of 14 dagen nog mensen levend van onder het puin weghaalt

Toch vindt dokter Beaucourt dat België nog altijd zinvolle hulp kan leveren. Met meer dan 4.000 gewonden zal medisch materiaal altijd welkom zijn. Bovendien is het ook bij aardbevingen niet uitzonderlijk dat men 10 of 14 dagen na een ramp ook nog overlevenden terugvindt, zegt hij. 

Beaucourt is dan wel met pensioen, hij heeft nog altijd een klein medisch team en zegt dat hij op drie of vier uur tijd klaar kan staan om te vertrekken als hem dat gevraagd zou worden. 

Bekijk hier het verslag van onze reporter in Libanon Steven Decraene:

Videospeler inladen...

Meest gelezen