Britse kustwacht onderschept recordaantal migranten in bootjes op het Kanaal

Gisteren zijn 235 mensen in 17 bootjes onderschept toen ze probeerden om vanuit Frankrijk naar Engeland te varen. De voorbije weken is het aantal van die "Kanaalmigranten" steeds meer toegenomen. 

In de zomermaanden en met het rustige weer zijn er altijd meer pogingen van migranten om vanuit Frankrijkt met bootjes het Kanaal over te steken om zo in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Gisteren werden 17 bootjes onderschept met in totaal 235 mensen aan boord. Die zijn aan land gebracht door de Britse kustwacht. Onder hen waren kinderen en een zwangere vrouw.

Die overtochten zijn totaal onaanvaardbaar en onnodig, want Frankrijk is een veilig land

De Britse minister van Immigratie Chris Philp

Het gaat om het hoogste aantal onderschepte migranten op een dag in het Kanaal. Het oude record dateert van vorige week en bedroeg toen 202 migranten. Ook vandaag zijn er bootjes aangekomen op de kusten van het Engelse graafschap Kent. Volgens de BBC was er een boot met nog eens 17 migranten aan boord. 

Dit jaar zijn in totaal al zeker 3.948 mensen in iets meer dan 300 boten over het Kanaal geraakt. Niet dat alle overtochten een succes zijn. Zo heeft de Franse kustwacht een aantal migranten in kajaks onderschept toen ze de kust verlieten. Een Franse helikopter heeft nog eens een boot met 23 mensen onderschept en gedwongen terug te keren naar Frankrijk.

De Britse minister van Immigratie Chris Philp is dat beu: "Ik begrijp de frustratie en woede van het publiek over dat alsmaar groter wordend aantal overtochten". Die zijn volgens hem gevaarlijk en onnodig omdat Frankrijk een veilig land is en migranten of vluchtelingen niet kunnen kiezen waar ze in Europa willen wonen. 

Dat is ook zo volgens Europese regels, maar de keuze voor Groot-Brittannië wordt vaak bepaald door de Engelse taal en/ of het hebben van familieleden die al in dat land wonen.

Meest gelezen