Het paviljoen van chocoladefabrikant Côte d'Or vandaag
Alexander Dumarey

Bruisende plekken: de link tussen chocolade en een megadiscotheek langs de schreeuwerigste autoweg van Vlaanderen

In de reeks "Bruisende plekken" ontdekken VRT-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey de plaatsen waar ooit mensen feestten, dansten, vierden of genoten. Maar waar de sporen van de geschiedenis zo goed als weggevaagd zijn en voorbijgangers niet beseffen dat ze geschiedenis onder hun voeten hebben. Vandaag: een paviljoen van Expo 58 leidt nog altijd een tweede leven in Willebroek.

Het complex waarin Discotheek Carré in Willebroek huist, is geen toonbeeld van grote architectuur. Nochtans verbergen weinig gebouwen van deze tijd zoveel geschiedenis. Meer dan 25 jaar al is de danstempel het mekka van het uitgaansleven. Veel eerder deed ze dienst in een ander symbool van beschavingsoptimisme, de Expo 58. De Carré is een heropgebouwd paviljoen uit de wereldtentoonstelling in Brussel. Het gebouw ligt ook nog eens langs een ander symbool van naoorlogse vooruitgang, de A12 of de schreeuwerigste autoweg van Vlaanderen.

Het paviljoen van chocoladefabrikant Côte d'Or op Expo 58

Technologie, moderniteit en consumptie

Expo 58 blijft een sleutelmoment waarbij de naweeën van de Tweede Wereldoorlog resoluut werden afgeschud. De wereldtentoonstelling op de Heizelvlakte lokte 18 miljoen bezoekers naar een nieuwe wereld van technologie, moderniteit en consumptie. Het succes van het enorme paviljoenenpark zette Brussel op de kaart als internationale stad. Gedurende drie jaar werkten 15 000 arbeiders aan de bouw van het park vol futuristische bouwwerken.

Zes maanden bleef Expo 58 open. Bij de sluiting in oktober 1958 was het verdict echter onherroepelijk. Bijna alle gebouwen moesten worden afgebroken. Sommige deelnemende landen verscheepten hun constructies terug naar eigen land. Maar het grootste deel werd verkocht, in zijn geheel of als onderdeel. Al het nieuwe moois van staal, aluminium, polyester, plexi en fineer werd verspreid over België. Het belandde in bedrijfsgebouwen, zwembaden, feestzalen, winkels of scholen.

Alexander Dumarey

Van baancafé tot megadiscotheek

Het paviljoen van chocoladefabrikant Côte d'Or werd in 1960 helemaal heropgebouwd in Willebroek, langs de A12, de weg die duizenden naar de Expo had geleid. De constructie moest een wegrestaurant worden, maar kreeg snel succes als baancafé Castel. Vlaanderen had een nieuwe vorm van amusement ontdekt. Danszalen met grote autoparkings langs provinciebanen of autowegen verleidden duizenden danslustigen, op zaterdagavonden en zondagnamiddagen. Maar ook in de uitgaanswereld wisselen de generaties. In 1991 opende de Carré de deuren. Megadiscotheken langs grote autobanen lonkten naar een nieuwe lichting feestvierders. Ze sloten niet meer 's avonds, ze sloten voortaan pas 's ochtends.

Alexander Dumarey

Het oude Expopaviljoen heeft intussen veel renovaties doorstaan. De look van de discotheek maakt dankbaar gebruik van de retrosfeer die Expo 58 heeft verworven. Veel verbeeldingskracht is echter nodig om de oorspronkelijke constructie nog te herkennen. Veel meer dan de contouren met het naar achter schuin aflopende dak is niet meer te herkennen.  De vernieuwende glazen voorgevel van destijds is toegedekt. De oorspronkelijke trappen aan de zijkant zijn verdwenen. De palen aan de straatkant zijn dan weer wel authentieke Expostukken. 

Restanten van Expo 58

Nog steeds zijn veel restanten van Expo 58 verspreid over België terug te vinden. Het paviljoen van chocololademaker Chocolade Jacques werd het Stedelijk Zwembad van Diest. Het station van de kabellift is een sportwinkel in Zonhoven. De Expokapel is verwerkt in Saint Antony's Parish, de Engelse kerk in Kraainem. Het Sint-Pauluscollege van Wevelgem en het Onze-Lieve-Vrouwlyceum van Genk zijn de heropgebouwde  paviljoenen van respectievelijk Joegoslavië en Canada. Zelfs Nederland heeft overblijfselen. De befaamde Hilvaria Studio's in Hilvarenbeek zijn opgebouwd uit het Expogebouw van fotobedrijf Kodak.

Het paviljoen van Joegoslavië, nu het Sint-Pauluscollege van Wevelgem
Alexander Dumarey

Ook een ander iconisch Amerikaans bedrijf, IBM was present op Expo 58. Het paviljoen waar IBM een primitieve computer toonde, is een deel van het winkelmagazijn van bouwbedrijf Wienerberger in Willebroek. Niet ver van de Carré is de bijna onaangeroerde glazen gevel met trapdak te herkennen van het IBM-paviljoen.

Het voormalig IBM-paviljoen aan de overkant van de A12
Alexander Dumarey

Chocoladeparadijs

Expo 58 heeft de Belgische chocoladetraditie internationaal een geweldige duw gegeven. De vier grote chocoladefabrikanten haalden dan ook alles uit de kast. Rond de Vierseizoenentuin bouwden Côte d'Or, Chocolade Jacques, Victoria en Meurisse elk hun modernistisch paviljoen en staken het vol attracties. Côte d'Or presenteerde een robotversie van de olifanten uit haar logo. Chocolade Jacques zette een mini-chocoladefabriek op, Victoria hing maanraketten aan rails en Meurisse nodigde uit voor een imaginaire tocht met een duikboot. Daartussen deelden hostessen de chocolade overvloedig en gratis uit.

Bekijk hieronder een reportage uit 1958 over de wereldtentoonstelling

Videospeler inladen...

Côte d'Or had op de wereldtentoonstelling van 1935 met succes de Chocotoff en de Mignonettes gelanceerd. Nu was het de beurt aan de smeuïge chocoladereep, de Dessert '58 gevuld met praliné. Het regende trouwens nieuwe consumptieproducten op Expo 58: het witte Expobrood, het Expo-ijs, de Tuckkoekjes, de koffiefilters van Rombouts en de soep in blik van Marie Thumas. In die zin is het paviljoen van Côte d'Or goed terecht gekomen. Nu al meerdere decennia is het gebouw in Willebroek een paleis van hedonisme en ander genot.

Alexander Dumarey

Volg onze fotograaf op Instagram

Meest gelezen