Videospeler inladen...

Burgemeester van Courmayeur in Italië: "Gletsjer van Planpincieux dreigt in de vallei te storten"

Twee bergdorpjes in de Italiaanse Alpen zijn ontruimd omdat de gletsjer van Planpincieux aan het afbrokkelen is. Die ligt in het Mont Blancmassief, in de buurt van het bergoord Courmayeur. "Een ijsmassa van 500.000 kubieke meter is losgekomen en zal waarschijnlijk naar beneden storten", zegt burgemeester Stefano Miserocchi van Courmayeur aan VRT NWS. "De klimaatopwarming treft de berggemeenschappen enorm."

Al enkele dagen houden wetenschappers en reddingsdiensten de flank van het Mont Blancmassief boven Planpincieux in de gaten. Van de gletsjer nabij Les Grandes Jorasses is een enorm stuk ijs losgekomen en aan het afbrokkelen. Dat komt door de plotse overgang van koud naar zeer warm weer. De ijsmassa is 500.000 kubieke meter groot, dat komt neer op een voetbalveld of de kathedraal van Milaan.

Bekijk hier beelden van de enorme scheuren in de gletsjer en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We hebben zo'n 75 inwoners en toeristen van twee dorpjes in de vallei geëvacueerd, zegt burgemeester Stefano Miserocchi aan de telefoon. "Nu bekijken we de scenario's van de mogelijke val van de ijsmassa." Dat het ijs naar beneden komt, is vrij waarschijnlijk, zegt Miserocchi. Vorig jaar is ook al eens een klomp van 200.000 kubieke meter afgescheurd. "Deze keer is het erger. We houden alles uur na uur in het oog." 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Klimaatopwarming

"Het ligt zeker aan de klimaatopwarming", zegt de burgemeester van Courmayeur. De gletsjer wordt al sinds 2013 geobserveerd. Hij zegt dat de berggemeenschappen zwaar worden getroffen door de klimaatopwarming.  "De opwarming wordt steeds erger en gaat steeds sneller. Er moet dringend werk gemaakt worden van oplossingen, niet alleen voor onze regio in de Alpen, maar voor heel de wereld."

Meest gelezen