Radio 2

Schaarbeekse "buumplanters" toveren parkeerplaatsen om tot groene ontmoetingsplekken

Een groepje inwoners van Schaarbeek is begonnen met het omvormen van parkeerplaatsen tot kleine groene plekjes, waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten. Ze noemen zichzelf de "buumplanters". Het woordje buum is Brussels dialect voor boom.

"De coronacrisis legt soms onverwachte problemen bloot. In onze gemeente Schaarbeek werd bijvoorbeeld duidelijk dat de mensen nood hebben aan kleine, aangename ontmoetingsplekjes", vertelt initiatiefnemer Yoeri Bellemans.  "Met de Buumplanters proberen we zulke plekjes te creëren.  In straten, waar weinig bomen staan, maken we van de plekjes een groene oase."

Zeven vierkante meter

 “Op een beperkte oppervlakte van zeven vierkante meter maken wij met gerecupereerd materiaal een minipark met een tiental fruitstruiken, twee grote fruitbomen, een mengsel van een dertigtal kruiden en zitplaatsen voor vier personen", beschrijft Yoeri. "Dit gebeurt overigens met de toestemming van de gemeente en van het Brussels Gewest. We krijgen er zelfs een kleine subsidie voor."

Wij maken miniparkjes van zeven vierkante meter, een kleine groene oase die ook kan dienen als ontmoetingsplek

Sociale functie

Yoeri wijst graag op de dubbele functie van de miniparken. "Naast de ecologische functie hebben de miniparken ook een sociale functie. Het kan een rustplaats zijn voor kinderen die op straat spelen, maar die niet altijd straatmeubilair hebben om bijvoorbeeld een gezelschapsspel te spelen. Maar deze plek kan ook interessant zijn voor oudere mensen die even willen gaan zitten tijdens een wandeling. En deze plek is er uiteraard ook voor de buren. Ze kunnen hier een babbel doen om elkaar beter te leren kennen.” 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Toekomst

Momenteel werken de Buumplanters aan vier miniparkjes. Maar het potentieel is groter dan dat. “We gaan eerst de reacties afwachten op deze miniparken. We gaan zien of de plekken wel gebruikt worden en wat er beter kan. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit voor herhaling vatbaar is", zegt Yoeri met volle overtuiging. 

De elfjarige Nas Aydemir heeft deze week meegeholpen met de Buumplanters. “Ik heb hier zonet bloemen en planten in de grond gezet. Het is nu de bedoeling dat ik hier veel met vrienden ga zitten. Soms ga ik spelen in de tuin van mijn tante, maar voor de rest hebben we niet veel groen hier. Ik ben dus blij dat dit parkje erbij is gekomen.”

Meest gelezen