Radio 2

Buurt in verzet tegen kappen van oude treurwilg

Bewoners van de wijk Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw verzetten zich tegen de mogelijke verdwijning van een oude treurwilg. De boom zou moeten wijken voor een nieuwe rotonde. 

Bewoners van de wijk Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw willen voorkomen dat een oude en majestueuze treurwilg in het centrum van de wijk tegen de vlakte gaat. De boom moet wijken voor een nieuwe rotonde op het Koning Albertplein. Bewoner Didier Nieuwland verzamelde samen met een buurman al ruim 600 handtekeningen als protest tegen de plannen.

Vaste waarde

Dat de boom zou sneuvelen, vernamen de buurtbewoners pas onlangs toen de concrete plannen voor de nieuwe rotonde zijn voorgesteld.  Die rotonde ligt heel anders dan de bestaande, en daarvoor zou de boom dus moeten verdwijnen.  En dat is niet naar de zin van Didier en de buren. “Deze treurwilg hoort al decennia bij onze buurt”, zegt Didier. "Het is een baken. Na de Witseboom in Vlezenbeek is dit de bekendste boom van Sint-Pieters-Leeuw.” 

Steun uit het hele land

Didier besloot om een online petitie te organiseren. Meer dan driehonderd mensen zetten een handtekening. “Heel wat mensen hebben hun handtekening ook gemotiveerd. We kregen steun uit het Pajottenland en zelfs vanuit De Haan. Het gaat meestal om uitgeweken Leeuwenaren die de boom nog kennen uit hun jeugd. Zelf woon ik 55 jaar in het Negenmanneke en heb ik altijd de boom gekend." 

De werken zijn al gestart en er liggen al kasseien rond de boom. Er rest ons niet veel tijd meer!

Ook David Holbrecht besloot een petitie te organiseren. Hij ging van deur tot deur in het gehucht en haalde ook nog eens meer dan driehonderd handtekeningen op in de rest van de gemeente. “We vragen ons af of alles wel goed uitgezocht is”, zegt David. “Vlakbij zijn al werken gestart en er liggen al kasseien rond de boom.  We hebben dus niet veel tijd meer om de gemeente te laten weten dat we de treurwilg niet kwijt willen.” 

Verplanten

Schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA) zegt dat het schepencollege laat onderzoeken of de treurwilg gered kan worden. "Maar de boom kan op die plaats niet blijven staan", voegt hij er meteen aan toe. "We zullen daarom laten onderzoeken of we de boom een tijdje kunnen verplanten en daarna terugplanten op de nieuwe rotonde. Maar de kosten van zo een ingreep moeten wel opwegen tegen het nut, want de boom heeft al een behoorlijke leeftijd." De beslissing valt in september.  

Meest gelezen