Foto (c) Leen De Smedt

Buurtbewoners in Moorsel richten eigen herdenkingsmonument op voor vermoorde Ilse Uyttersprot

Twee mensen uit Moorsel hebben op het dorpsplein een herdenkingsmonument geïmproviseerd voor Ilse Uyttersprot. De oud-burgemeester van Aalst woonde in deelgemeente Moorsel. De herdenkingsplek bestaat uit stro en dorsvlegels. Die verwijzen naar het folkloristische oogstfeest “De Pikkeling”, waar Uyttersprot zelf altijd aan deelnam.

Ilse Uyttersprot groeide op in Moorsel. Haar vader Raymond was er burgemeester tot de fusie met Aalst in 1976. Ze bleef er ook wonen en was er erg geliefd bij de dorpsbewoners.

Tineke De Potter (61) en Ricardo Pieters (27) namen het initiatief om een tijdelijk herdenkingsmonument op te zetten op het dorpsplein. Het bestaat uit stro en dorsvlegels, een verwijzing naar het oogstfeest De Pikkeling.

“Ilse zat mee in de werking van het folklorefeest”, zegt Ricardo. “Als de mannen gedaan hadden met pikken, bond Ilse het graan.”

Het was een fantastische vrouw, een grote madam

Tineke De Potter

Er zijn ook draden gespannen, waar mensen briefjes of kaartjes kunnen ophangen: “Iedereen die wil, kan hier een boodschap, bloem of kaarsje achterlaten”, legt Tineke uit. “Iedereen in Moorsel kende Ilse. Als je naar de winkel ging maakte ze spontaan een praatje. Het was een fantastische vrouw, een grote madam.”

“In Aalst hadden carnavalisten al kaarsjes gebrand voor Ilse, maar in haar eigen dorp was er nog niets”, legt Ricardo uit. “Daarom hebben we dit initiatief genomen, zodat de mensen hier ook kunnen rouwen.”

Ilse Uyttersprot wordt op vrijdag 14 augustus begraven in de kerk van Moorsel. De plechtigheid vindt plaats in besloten kring, maar zal wel gevolgd kunnen worden via Youtube.

kasto80

Meest gelezen