Code oranje voor brandgevaar in Antwerpen en Limburg: extra voorzichtig zijn in natuurgebieden

In de provincies Antwerpen en Limburg geldt vanaf vandaag code oranje in de natuurgebieden. Dat betekent dat iedereen -personeel én bezoekers- extra voorzichtig moet zijn omdat er brandgevaar is.  De brandtorens worden ook bemand. 

Nu het zo heet en droog is zijn de boswachters en de brandweer extra waakzaam. “Het weekend staat voor de deur en het ziet er niet naar uit dat er neerslag zal vallen’, vertelt Gui Winters van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Daarom gaan we voor extra toezicht zorgen. De brandtorens worden ook bemand, zo kunnen we een rookpluim meteen zien.”

Fietsers en wandelaars zijn nog altijd welkom in de natuurgebieden, maar ze moeten heel voorzichtig zijn, waarschuwt Winters. “Vooral de heide en grasvegetatie is erg droog. De bossen hebben wel nog wat veerkracht, de bosbessen- en braamstruiken hebben nog voldoende vocht, maar de bermen langs de bosranden en fiets- en wandelwegen zijn sterk aan het uitdrogen.”

In de provincie Antwerpen vebriedt de gouvereur ook alle kampvuren en andere open vuren in open lucht. 

Loofbossen

In de andere Vlaamse provincies is het brandgevaar voorlopig minder groot, daar geldt code geel. "We hebben in die provincies een andere vegetatie, daar zijn meer loofbossen en die zijn minder vatbaar voor brand," zegt Jeroen Denaeghel van ANB. "Maar het zou kunnen dat we de komende dagen ook daar overschakelen op oranje, want het kan snel veranderen."

Code oranje werd dit jaar al eerder ingesteld. Eind mei was het zo droog, dat in alle Vlaamse provincies code oranje gold.

Je kan de waarschuwingscodes voor de 5 Vlaamse provincies volgen op website van het Agentschap Natuur en Bos.

Meest gelezen