Videospeler inladen...

Delphine Boël reageert voor het eerst na het proces: "Ik was een schande, ik was de vuile was van koning Albert II"

Delphine Boël, de dochter van koning Albert II, opent vandaag in Knokke een tentoonstelling met nieuw werk. Dat leest als een soort artistiek dagboek van het proces, dat zeven jaar aansleepte. In een interview met "Terzake" op Canvas reageert ze voor het eerst nadat haar vader in januari eindelijk heeft toegegeven dat ze zijn dochter is. Ze vertelt hoe ze omgaat met de moeilijke combinatie van kunstenares én koningsdochter.  

Voor het eerst reageert Delphine Boël nadat koning Albert II eind januari heeft erkend dat ze wel degelijk zijn dochter is. In een exclusief interview met journalist Chris Michel voor "Terzake" op Canvas vertelt ze over zeven jaar harde juridische strijd, en over hoe ze de pijn verwerkte in gedichten en schilderijen. Dat werk stelt ze nu tentoon in Knokke, het leest als een soort artistiek dagboek dat ze tijdens het proces bijhield. 

Ik ben de stoorzender. Ik was de smet op de koninklijke familie.

Delphine Boël

In het begin had ze het gevoel dat ze altijd stoorde, louter doordat ze bestond: “Ik ben de stoorzender. Ik was de smet op de koninklijke familie. Ze wilden zelfs dat ik ver weg zou gaan zodat het hele verhaal zou verdwijnen.” Met “ze” bedoelt ze dan vooral de raadgevers van het hof.

Koning Albert verbrak in 2001 alle contact met haar. Toen hij in 2013 troonsafstand deed en hij zijn onschendbaarheid verloor, startte ze een rechtszaak om erkend te worden. Op een of andere manier was ze op een internationale zwarte lijst beland tussen terroristen en misdadigers. Wellicht omdat ze gezien werd als iemand die zich onterecht koninklijke allures aanmat. Plotseling werd haar bankrekening gesloten en had ze problemen bij het reizen. Zelfs haar kinderen kwamen op die lijst terecht.

Delphine Boël: “ Mijn kinderen zijn half Amerikaans. Zij konden door die lijst later geen geld lenen, geen appartement of auto kopen. Ik kon zelfs geen spaarboekje openen voor mijn 11-jarige zoon…”

De belangrijkste reden was dat ik nooit wou dat mijn kinderen zouden moeten vragen van waar ze komen.

Delphine Boël over de reden om naar de rechter te stappen

“Maar dat is niet de enige reden waarom ik dat proces startte. De belangrijkste reden was dat ik nooit wou dat mijn kinderen zouden moeten vragen van waar ze komen. Ik zou exact hetzelfde gedaan hebben als mijn vader een dierentuineigenaar of zelfs een crimineel was geweest."

In januari erkende koning Albert via een persbericht dan toch dat Delphine zijn dochter is. Niet toevallig maakt ze sinds een paar maanden weer vrolijke, kleurrijke werken: “Ik ben gelukkig om te zien hoe gezond de Belgische justitie is. Maar ik moet alles nog eerst verteren. Want het was een lange weg. Het was iets dat volgens mij niet had mogen gebeuren. Ik kan niet zeggen dat ik nu al gelukkig ben."

Delphine heeft het vooral moeilijk met de koele afstandelijke toon van het persbericht van haar vader: “Ik kan nog steeds niet geloven dat hij dat zou gezegd hebben. Hoe hij alles verwoordde. Dat was niet mooi. Het was te hard. Het kwam van een advocaat. Dus ik geef hem het voordeel van de twijfel.”

Ik werd niet beroemd zoals een popster. Ik werd beroemd en ik was een schande. Ik was de vuile was van koning Albert II.

Delphine Boël

Bekijk hier een fragment uit de reportage (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De hel voor haar begon al in 1999 toen ze wereldberoemd werd als mogelijke dochter van koning Albert, zegt ze. Maar die roem kan haar gestolen worden: “Ik werd niet beroemd zoals een popster. Ik werd beroemd en ik was een schande. Ik was de vuile was van koning Albert II.”

Voor 1999 was ze een artieste zoals alle andere: “Het was makkelijker. Maar ik wil niet klagen. Iedereen heeft zijn uitdagingen en problemen. Het is wat je ermee doet. En ik ben fier over wat ik ermee gedaan heb. Daarom noem ik deze tentoonstelling “Attitude”. Je houding bepaalt je leven. Dat is het enige wat je kunt controleren.”

Ze reageert ook op beschuldigingen dat ze haar verhaal gebruikt om haar kunst te promoten: “Het kwetst me erg als mensen zeggen: ze zoekt aandacht voor haar kunst. Of ze doet het voor het geld. Dat zijn dingen die niet zo belangrijk zijn voor mij. Er is zoveel meer.”

In september moet het hof van beroep nog formeel het vaderschap van koning Albert II vastleggen. Als dat gebeurt, kan Delphine ook een nieuwe achternaam aannemen.

Bekijk hier de volledige reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen