(c) dpa pool

Dokter Stessel: "Belangrijk dat coronapatiënten zich laten screenen op bloedklonters"

Dokter Björn Stessel van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt roept mensen op om zich te laten screenen als ze meer dan een week zware coronasymptomen hebben. Op die manier kunnen ze nagaan of er bloedklonters zijn, en indien nodig bloedverdunners nemen. De dokter ontdekte eerder dat jonge mensen die plots overlijden tijdens een COVID-infectie in veel gevallen sterven aan een grote bloedklonter die hun longen niet verwerkt krijgt.

"Ook jonge mensen kunnen sterven aan COVID-19, door de ontwikkeling van bloedklonters", legt dokter Björn Stessel uit. "Daarom is het zo belangrijk dat ook jongere mensen die niet worden opgenomen in het ziekenhuis maar wel een week ernstig ziek zijn door corona, zich laten screenen. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld koorts hebben, een beetje immobiel zijn en zich zo slecht voelen dat ze weinig buitenkomen. Na een week moeten die mensen beseffen dat er mogelijk bloedklonters ontwikkeld zijn. Ze kunnen dan best naar de huisarts gaan om te kijken of een screening noodzakelijk is." 

Door bloedklonters sneller op te sporen en de dosis bloedverdunners te verhogen, daalt de sterftekans van 40 naar minder dan 4 procent bij coronapatiënten. Het Jessa Ziekenhuis zal vanaf nu ook niet-kritische patiënten die opgenomen worden in het ziekenhuis een preventieve dosis bloedverdunners geven. Daardoor krijgen de patiënten ook minder nier- en leverfalen en een betere longfunctie.

Meest gelezen