Drama voor fruittelers: door extreme hitte verbranden peren en appels aan de boom

De hittegolf bezorgt fruittelers kopzorgen. Door de hoge temperaturen geraakt het fruit beschadigd. Appels en peren hebben namelijk last van zonnebrand. "Hierdoor kunnen we ons fruit zelfs niet meer gebruiken voor appelmoes of perensap", zegt fruitteler An De Rijck. 

Bij fruitbedrijf Het Torenhof in Brussegem, Merchtem, hopen ze op koelere tijden. Door de warmte verbranden de appelen en peren er aan de bomen. "Door de hoge temperaturen heeft ons fruit last van zonnebrand", zegt fruitteler An De Rijck. "Bij extreme hitte krijgen appelen en peren het eigenlijk veel te warm aan de boom, waardoor ze beginnen te koken. En daardoor krijg je op de appels verbrande plekken, die er eigenlijk uitzien als grote, bruine en rotte plekken op de vruchten." 

De smaak van het fruit is volledig aangetast, waardoor je de vruchten zelfs niet meer kan gebruiken voor appelmoes of perensap

An De Rijck, fruitteler

Het fruit dat verbrand is, kan niet meer verkocht worden en belandt dus in de vuilnisbak. "De innerlijke kwaliteit van de vruchten is helaas beschadigd", vertelt De Rijck. "Die plantencellen zijn kapot waardoor je die niet meer kan verkopen. De smaak is volledig aangetast, waardoor je de vruchten zelfs niet meer kan gebruiken om moes of sap te maken."

Schade is groot

Ook vorig jaar was het ontzettend warm en hadden heel wat vruchten last van zonnebrand. "Ik vrees dat de schade dit jaar vergelijkbaar zal zijn met die van vorig jaar. Het is nu nog maar de tweede warme dag, maar er komen nog een aantal heel warme dagen aan. Ook 's nachts koelt het niet af. Dus de schade zal nog wel sterk toenemen. Helaas is er niet veel dat we kunnen doen om ons fruit te beschermen. Het weer is de baas, niet wij. Dus kunnen we alleen maar afwachten en hopen op het beste, op koelere dagen." 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen