Landbouwers krijgen gratis water van waterbedrijf Pidpa 

Watermaatschappij Pidpa stelt opnieuw gratis water ter beschikking van landbouwers. Door de hittegolf hebben landbouwers niet genoeg water om hun gewassen te sproeien. "Als integraal waterbedrijf van de provincie Antwerpen is het onze taak om te helpen door water gratis aan te bieden", zegt woordvoerder Alain T'Syen. "We willen ook benadrukken dat je nu best niet je tuin sproeit."

De enorme droogte zorgt ervoor dat landbouwers niet genoeg water hebben om hun gewassen te sproeien. "De landbouwers hebben het moeilijk tijdens deze enorme droogte. We vinden het onze verantwoordelijkheid om land- en tuinbouw een handje te helpen", zegt Alain T'Syen van Pidpa. "Ook tijdens de vorige hittegolf, hebben we water uitgedeeld."

We gebruiken dat water normaal om het grondwater aan te vullen. Maar op dit moment heeft de landbouw het harder nodig

Alain T'Syen, Pidpa

Pidpa zuivert water tot kraantjeswater en probeert het gebruikte bedrijfswater zo veel mogelijk te recycleren. "We laten nooit water verloren gaan. Het water dat we uitdelen, werd gebruikt om de zuiveringsinstallaties te reinigen", vertelt Alain T'Syen. "In normale omstandigheden infiltreren we dat water opnieuw in de grond om zo het grondwater aan te vullen. Nu denken we dat de landbouw het harder nodig heeft."

Geen tuinen sproeien

Verder dringt de woordvoerder van Pidpa erop aan om spaarzaam om te gaan met water. "Het is nu echt niet het moment om de tuin te sproeien. Laat je gras maar bruin worden. Als het opnieuw regent, krijg je vanzelf weer een groen grastapijt", vertelt T'Syen.

Als je water wil ophalen, moet je wel eerst online een reservatie maken. Je kan een aanvraag doen op de website van Pidpa

Meest gelezen