Foto: Berry Stokvis/HH

Duivenwedstrijden afgelast door hitte: “Zoals voor alle sportmannen is het nu te warm om zware inspanningen te doen”

Het is warm, niet allen voor ons maar ook voor de dieren. Daarom worden sommige duivenwedstrijden dit weekend afgelast. Vooral de wedstrijden voor jonge duiven gaan niet door, vertelt duivenmelker Luc Vermeerbergen uit Mol bij Radio 2 Antwerpen. “Zoals voor alle sportmannen is het nu te warm om zware inspanningen te doen.”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond hebben beslist dat de wedstrijden voor jonge duiven boven de 250 kilometer worden afgelast. Een goede beslissing, zegt Luc Vermeerbergen. “De Belgische postduif is nog steeds de beste duif ter wereld. De duiven zijn in een goede conditie om gemiddeld aan 75 kilometer per uur te vliegen. Op twee à drie uur en leggen ze 250 kilometer af en zijn ze terug in hun duivenkot. Langere vluchten zijn te extreem in deze hitte.”

Oudere duiven zijn getrainde atleten die beter tegen de hitte kunnen. 

Duivenmelker Luc Vermeerbergen

Voor de oudere duiven gaan de langeafstandsvluchten wel nog door. “Dat zijn getrainde atleten die beter tegen de hitte kunnen. Maar het is warm voor iedereen, ook voor de duifjes. Duiven van 2 à 3 jaar oud zijn sterk en worden goed begeleid om lange afstanden af te leggen. Ze krijgen water met extra vitaminen zodat ze niet uitdrogen”, vertelt Vermeerbergen.

Ook geeft de duivenmelker nog een handige tip mee: “Duiven zijn op zoek naar water. Zit je in je tuin en zie je een duif, zet dan een kommetje water. Zo kan de duif drinken en daarna leggen ze hun route verder af”, aldus Vermeerbergen.

Meest gelezen