Rolf Klatt

Eurovisiesongfestival steekt Atlantische Oceaan over: volgende zomer "American Song Contest" in VS

Het Eurovisiesongfestival krijgt een broertje aan de andere kant van de oceaan: volgende zomer komt er een “American Song Contest” in de VS. Artiesten uit vijftig Amerikaanse staten zullen het tegen elkaar opnemen in 5 tot 10 kwalificatie-afleveringen die uitmonden in twee halve finales en een grote finale.

Artiesten uit 50 staten van de VS krijgen de kans om naar eeuwige roem te dingen in een Amerikaanse versie van Eurovisiesongestival. Dat kondigt de European Broadcasting Union EBU aan, de organisator van de Europese versie van het festival. 

Het eerste “American Song Contest” staat gepland voor de zomer van volgend jaar, enkele maanden na het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Vijftig staten van de VS mogen artiesten afvaardigen: het kan gaan om een solo-act, een duo, of een band met maximaal zes leden. Alle muziekgenres zijn welkom.

Liefde voor muziek is universeel, en muziek beleven in al zijn genres en stijlen overstijgt alle grenzen en brengt mensen bij elkaar. 

Martin Österdahl, Executive Supervisor Eurovisiesongfestival

Martin Österdahl, de Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival vindt het tijd dat de Amerikanen dit spektakel ontdekken: “Liefde voor muziek is universeel, en muziek beleven in al zijn genres en stijlen overstijgt alle grenzen en brengt mensen bij elkaar. We zijn blij dat we de juiste partners hebben gevonden voor een uitzendingenreeks waar fans over de hele wereld verliefd op kunnen worden nu we deze unieke wedstrijd kunnen delen met het Amerikaanse volk.”

Schiftingen

Een verschil met Europa is dat er eerst vijf tot tien schiftingswedstrijden zullen uitgezonden worden. Het precieze aantal moet nog bepaald worden. Maar daarna ziet het American Song Contest er helemaal uit zoals het Eurovisiesongfestival: wie de kwalificatie-uitzendingen overleeft komt terecht in een van de twee halve finales, en het orgelpunt wordt een grote finale-uitzending. 

Leest voort onder de afbeelding:

Fans tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival 2019.
EBU/Andres Putting

Academy

Nog een verschil is de oprichting van “The American Song Contest Academy”. Daarin zetelen muzikanten en vertegenwoordigers van de Amerikaanse muziekindustrie die in elke staat samen met het publiek de 50 acts zullen selecteren die mogen deelnemen. Dat kan evengoed gaan om amateurs als om artiesten die al een contract met een groot platenlabel hebben getekend. 

Als de Amerikanen het Eurovisiesongfestival al kennen, dan komt dat vooral door winnaars die de wereld veroverden, zoals Céline Dion en Abba. En Justin Timberlake en Madonna lanceerden ook al een nieuwe single op het Eurovisiesongfestival, tijdens het interval wanneer er gestemd wordt. 

Justin Timberlake als interval act tijdens het Eurovisiesongfestival 2016.
EBU

Meest gelezen