Gesprek tussen preformateurs en liberalen afgelopen, groenen gaan wellicht volgende week praten met De Wever en Magnette

De liberale partijen Open VLD en MR zijn langsgegaan bij preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS), om verder te praten over de vorming van een nieuwe federale regering. De preformateurs zijn ook van plan om met de groenen verder te onderhandelen. Kamerlid Kristof Calvo (Groen) bevestigt dat er volgende week wellicht een tweede ontmoeting tussen de preformateurs en de groenen komt, waarbij hij ervan lijkt uit te gaan dat de opdracht van De Wever en Magnette wordt verlengd.

Voor de vorming van een nieuwe federale regering hebben De Wever en Magnette al een "bubbel" van vijf partijen: N-VA, PS, SP.A, CD&V en CDH. Maar dan komen ze nog 6 zetels te kort om een meerderheid te hebben in de Kamer. Wie gaat die zetels leveren: de blauwen of de groenen?

Deze namiddag hebben de preformateurs De Wever en Magnette de liberale voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) ontvangen. Ze hadden het over liberale aanpassingen aan de startnota van N-VA-voorzitter De Wever en zijn PS-collega Magnette. De twee blauwe partijen hebben zich aan elkaar vastgeklonken en hebben vanmiddag ook nog eens duidelijk gemaakt dat ze "één en ondeelbaar" zijn.

De vergadering deze namiddag was eerder kort. Lachaert en Bouchez vragen duidelijkheid aan de preformateurs of ze een regering willen met de liberalen of met de groenen. De liberale voorzitters willen niet wekenlang aan het lijntje gehouden worden en vragen ook inhoudelijke bijsturingen van de startnota. Tot echte onderhandelingen is het niet gekomen tijdens de korte vergadering.

Preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette zijn ook van plan om met de groenen verder te onderhandelen. Eerder deze week hadden Groen en Ecolo al een urenlang gesprek met de preformateurs."Het was een respectvol en constructief gesprek, maar er zijn nog een aantal belangrijke lacunes en onduidelijkheden", klonk het achteraf bij de groenen. De twee preformateurs willen nu zo snel mogelijk een tweede gesprek met de groene partijen. Kristof Calvo (Groen) bevestigt in "Terzake" dat er volgende week wellicht een tweede ontmoeting komt, maar ook hij roept de koninklijke opdrachthouders op om "klare wijn te schenken".

Morgen brengen de twee preformateurs verslag uit bij de koning over de stand van zaken in de regeringsvorming. Calvo lijkt er alvast van uit te gaan dat hun opdracht zal worden verlengd.

Bekijk hieronder het gesprek met Kristof Calvo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen