Radio 2

Geen nachtfeestjes meer in park Jourdain in Kraainem

Het Jourdainpark in Kraainem blijft voortaan dicht van zonsondergang tot zonsopgang. Jongeren kwamen er 's nachts samen om te drinken, na de sluiting van de cafés. Wie toch nog wordt betrapt krijgt een boete van 150 euro.

De idyllische foto doet je misschien denken aan een romantische wandeling, maar de waarheid in het Jourdainpark in Kraainem is de jongste tijd heel anders. Jongeren kwamen er de jongste weken samen om er na het verplichte sluitingsuur van de cafés een eigen soort van openluchtcafé te houden. Klachten over lawaai en zwerfvuil lieten dan ook niet lang op zich wachten.

Nultolerantie

Korpschef Luc Breydels van de politiezone WOKRA (Wezembeek-Oppem/Kraainem) is duidelijk: “Het park was blijkbaar ideaal om samen te gaan drinken en tegelijk ook zwerfvuil achter te laten. Mensen die in de omgeving van het park wonen zijn daar uiteraard niet gelukkig mee. We doen elke dag, zowel overdag als ‘s nachts, controles. Na een zeer grote preventiecampagne hanteren we nu nultolerantie. Op een gegeven moment werkt preventie niet meer en moet je andere middelen hanteren.”

Handhaving

En dus werd aan het politiereglement een nachtelijk toegangsverbod voor het park toegevoegd. "Dat is vooral een instrument om de orde te handhaven", aldus Breydels. “We hebben verschillende jongeren opgepakt en geverbaliseerd en de situatie is intussen al verbeterd. Ze hebben door dat er alle dagen gecontroleerd wordt. De maatregel heeft dus wel geholpen.” Wie betrapt wordt, krijgt een administratieve geldboete van maximum 150 euro.

Meest gelezen