Flip Franssen

Gouverneur West-Vlaanderen wil dat alle seizoensarbeiders uit rode en oranje zone zich registreren

De gouverneur van West-Vlaanderen wil seizoensarbeiders verplichten om zich te registreren, wanneer ze uit een rode of oranje buitenlandse zone naar hier zijn gekomen. Dat zou tot eind augustus moeten. Voorlopig zal de verplichting enkel gelden voor seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw.

De gouverneur van West-Vlaanderen werkt al een tijdje aan het plan om seizoensarbeiders uit de land- en tuinbouw te verplichten om zich te registreren als ze uit een rode of oranje zone komen. "Het is de bedoeling om die maatregel uit te breiden naar andere sectoren", zegt waarnemend gouverneur Anne Martens.

"Zo'n verplichting is nodig om die seizoensarbeiders goed te kunnen opvolgen", zegt ze. "Arbeiders die uit een rode zone komen, moeten op voorhand allemaal getest worden. Dat moet geregistreerd worden. Seizoensarbeiders die uit een oranje zone komen, moeten elke dag hun temperatuur meten. Zo zorgen we ervoor dat er geen uitbraken zijn bij groepen mensen die uit zo'n zones komen."

Testen op eigen initiatief

Tomatenkweker Wim Saelens uit Langemark-Poelkapelle liet 3 weken geleden Roemeense seizoensarbeiders overkomen. Hij liet ze toen al op eigen initiatief testen. "Ik heb dat gedaan, omdat ze hier toch op een beperkte ruimte moeten samenleven", zegt Saelens. "Ik had schrik dat als iemand al besmet was, iedereen dan ziek ging worden. Ze hadden wel allemaal een attest mee dat ze gezond waren, maar in hoeverre dat betrouwbaar is, dat weet ik niet. Vandaar dat ik hen nog eens liet testen. Gelukkig waren al die coronatesten negatief."

Meest gelezen