Hittegolf, code rood én het coronavirus: wat mogen we wel en niet doen op zoek naar verkoeling?

Het kwik steeg de afgelopen dagen boven de 30 graden en vanaf vandaag geldt in bijna heel het land code rood. Daarbij wordt iedereen gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hitte. Maar welke mogelijkheden hebben we om verkoeling te zoeken en welke coronamaatregelen moeten we dan volgen? Je leest het hier.

Eerst en vooral waarschuwt het KMI om bij deze extreem hoge temperatuurwaarden bepaalde maatregelen te nemen: 

  • drink veel water
  • houd je zoutgehalte op peil
  • rust voldoende
  • verblijf in een gekoelde ruimte
  • gebruik vochtige doeken in geval van uitdroging
  • vermijd rechtstreekse zonnestralen
  • onderneem actie om jezelf, anderen en indien mogelijk je bezittingen in veiligheid te brengen
  • volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op

Op warme dagen is het afgeraden om zware inspanningen te doen, maar welke activiteiten kunnen wél door de beugel? Ontdek het in deze explainervideo (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Mondmaskers

Het is misschien niet heel aangenaam om een mondmasker te dragen bij deze tropische temperaturen, maar het blijft wel een belangrijke maatregel in de strijd tegen het coronavirus. In ons land is het ondertussen op heel wat plaatsen verplicht om een mondmasker te dragen en daar verandert deze hittegolf niets aan. 

Zo moet je een mondmasker dragen op het openbaar vervoer, in winkels en winkelstraten, op markten en kermissen, in openbare gebouwen, in musea en bibliotheken, bij een bezoek aan de bioscoop of het theater, in concertzalen en auditoria, in gebedshuizen, in casino's en speelautomatenhallen, bij de kapper of schoonheidsspecialist, in bankkantoren, in de horeca, op een evenement, en bij bezoek in een woonzorgcentrum (klik hier voor meer uitleg over hoe je een mondmasker correct draagt).

Op alle plaatsen waar veel mensen samen zijn en waar afstand houden moeilijk is, ben je ook verplicht een mondmasker te dragen. Het gaat dan om zowel openbare als private plaatsen. Die plaatsen worden bepaald door de lokale besturen.

Natuurlijk kan je je mondmasker wel even afzetten voor een ijsje of een drankje en op heel wat plaatsen moet je ook geen mondmasker dragen bij een fysieke inspanning tijdens het sporten of het werken.

"Het Journaal" ging vandaag mee op ronde met een ijsjesverkoper. Die reportage kan je hier bekijken (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Terrasjesweer

Mooi weer betekent ook genieten van een verfrissende pint of glas frisdrank op een terrasje. Maar dat zal tijdens deze hittegolf niet met eender wie kunnen. Omdat je op café of restaurant moeilijk afstand kan houden mag het enkel met je sociale bubbel. Dat zijn de mensen van je gezin (waarmee je onder één dak woont) en maximaal 5 andere vaste contacten (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Bovendien mag je met maximaal 10 mensen aan tafel zitten, in de provincie Antwerpen is dat 4 personen. 

Op café of restaurant is het niet mogelijk om te bestellen aan de toog en moet er 1,5 meter afstand zijn tussen de verschillende tafels. Iedereen moet bovendien een mondmasker dragen, zowel het personeel als de klanten, behalve als je aan tafel zit. Per tafel moet ook één iemand zijn of haar contactgegevens achterlaten voor de contactopvolging. Alle cafés en restaurants moeten de deuren sluiten om 1 uur ’s nachts, in de provincie Antwerpen is dat om 23 uur ’s avonds.

Verkoeling in het water

Afkoelen in het water kan op meerdere plaatsen in ons land want zowel de binnen- en buitenzwembaden als de recreatiedomeinen met vijvers en meren zijn open. 

Als je naar een stedelijk zwembad gaat, blijft het belangrijk om steeds 1,5 meter afstand te houden van andere zwemmers. Verzamel ook niet in grote groep aan de inkom van het zwembad en draag een mondmasker tot aan de kleedkamer. Het coronavirus kan niet overleven in water en al zeker niet in zwembadwater. De kleedkamers en douches worden regelmatig ontsmet. Als je gaat zwemmen moet je je contactgegevens achterlaten voor de contactopvolging.

Pootjebaden of een verfrissende plons nemen kan ook in de vijvers en meren van een recreatiedomein. Je moet er wel op voorhand reserveren want er zijn maar een beperkt aantal bezoekers welkom. Heel wat recreatiedomeinen zijn daardoor de volgende dagen al volzet. Als je ergens een plaatsje hebt kunnen bemachtigen, check dan zeker of het verplicht is om er een mondmasker te dragen want dat verschilt van domein tot domein. 

In kanalen, rivieren of beken mag je niet zwemmen of duiken. Het kan er zeer gevaarlijk zijn door voorbijvarende schepen, stromingen en grote verschillen in de watertemperatuur. 

Zon, zee en strand

In de verschillende kustgemeenten gelden andere coronamaatregelen naast de nationale regels. Zo heeft elke gemeente plaatsen aangeduid waar het verplicht is om een mondmasker te dragen en werken sommige badsteden met een reservatiesysteem voor het strand. Op de zeedijk is het alvast over de hele kustlijn verplicht een mondmasker op te zetten. Voor de andere regels kan je best even kijken op de website van de kustgemeente waar je naartoe trekt. 

Via de druktebarometer van de kust kan je zien waar het rustig is om even te gaan wandelen of een duik te nemen in zee. Het blijft belangrijk om op alle plaatsen voldoende afstand te bewaren van andere mensen.

Indooractiviteiten

Om volledig aan de hitte te ontsnappen kan je ook naar een museum of de bioscoop gaan. Spontaan beslissen om naar een museum te gaan kan niet, want musea werken met vooraf gereserveerde tickets (online of telefonisch) om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Ook in een museum moet je afstand bewaren van andere mensen en vaak zal je een uitgestippelde route moeten volgen. Het is er bovendien verplicht een mondmasker te dragen.

In een bioscoopzaal zijn maximaal 100 bezoekers toegelaten, die zittend en op een veilige afstand de film kunnen volgen. Ook hier moet je een mondmasker dragen, behalve bij het eten of drinken natuurlijk.

Airco en ventilatie

En wat als het zelfs binnen te warm is? Mag je dan een ventilator gebruiken of de airco aanzetten? “Ventilatoren kunnen door een sterke luchtstroom grote druppels verder verspreiden”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Gebruik ze daarom best enkel binnen het eigen huishouden en laat ze niet rechtstreeks op mensen blazen."

Airconditioning is volgens Van Gucht geen bron van virusbesmetting, maar het is wel belangrijk om het systeem juist in te stellen zodat er steeds een deel verse lucht wordt ingeblazen. "Anders gaat telkens opnieuw dezelfde lucht door de kamer en is er geen verdunningseffect. Het is ook belangrijk airco’s goed te onderhouden en de filters regelmatig te vervangen."

Meer tips & tricks lezen over hoe je de hittegolf zo draaglijk mogelijk maakt? Neem dan een kijkje op deze overzichtspagina.

Meest gelezen