Pexels

Hoe kan je tuin de hitte overleven? Tuinexpert Marc Verachtert geeft tips

De zon en de hitte zijn genadeloos voor de bloemen, planten en het gras in onze tuin. Maar overdag water geven is uit den boze, waarschuwt Marc Verachtert, tuinexpert en bezieler van de Japanse tuin in Hasselt. Ook je gazon kort maaien, doe je beter niet. 

De tuin tiptop in orde houden is ook voor Marc Verachtert niet gemakkelijk, maar zijn gazon ziet er wel nog groen uit. Toch geeft hij zijn gras geen water, vertelde hij in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. "Water geven aan je gazon is eigenlijk het laatste wat je zou moeten doen. Het is een redmiddel dat je maar beter kan voorkomen. Het is beter om je gazon goed te bemesten met kaliumrijke meststoffen in het najaar." 

Tuinonderhoud uitstellen

Het gras maaien kan je beter niet doen volgens de tuinexpert: "De langere grasprietjes vormen een soort van parasol voor de groeipunten, dus die kan je beter laten staan. En laat ook de hagen maar wat verwilderen."

Wanneer planten water geven?

"Als je dan toch beslist om je tuin te bewateren, laat ons dan afspreken om het in de avond te doen", gaat Verachtert verder. "En niet in het midden van de dag, want dan verdampt veel van het water. Bijkomend kunnen de druppeltjes van het water dan ook nog gaan werken als kleine vergrootglazen die de zonnestralen versterken en dus je tuin gaan verbranden."

Waterdruppels werken als kleine vergrootglazen die de zonnestralen versterken

Marc Verachtert, tuinexpert

Je kan je tuin beter structureel aanpakken, zegt Verachtert nog: "We moeten er voor zorgen dat er meer water vastgehouden wordt in de grond en meer compost gebruiken." Je kan ook nu nog ingrijpen, verzekert hij. "Je kan een dun laagje compost tussen de planten strooien, dat zal dan vanzelf langzaam in de grond zakken en een isolerend laagje vormen. Dat gaat voorkomen dat het vocht uit de grond verdampt en zal de wortels beter beschermen."

Andere planten kiezen?

We hebben de afgelopen zomers al heel wat hittegolven gehad, zouden we niet beter voor andere planten kiezen, die beter bestand zijn tegen de hitte en de droogte?  "De kans bestaat dan dat je planten in de winter afsterven door de vrieskou. We moeten dezelfde planten blijven gebruiken die we gewoon zijn."

Niet wanhopen

Planten hebben ook eigen overlevingsmechanismen, weet de tuinexpert: "Hoewel ze niet kunnen gaan schuilen voor de zon, hebben ze wel andere manieren om zich ertegen te beschermen. Mediterrane planten die de zon gewend zijn, zoals lavendel en rozemarijn, hebben allemaal kleine haartjes op hun bladeren staan die een isolerend laagje vormen. Anderzijds krullen grassen zich op om de oppervlakte die aan de zon blootgesteld is, te verkleinen. Als de planten slap beginnen te hangen betekent dat twee dingen: ze hebben dorst maar beschermen zichzelf zo door minder zon op te vangen. "

Natuurlijke airco

Planten kunnen helpen om je huis koeler te houden. "Een klimplant tegen de gevel van je huis zorgt er voor dat de zon die gevel minder kan opwarmen. Bij gevolg kan die gevel ook minder zonnestralen weerkaatsen en dat kan een verschil van 15 graden opleveren" besluit de tuinexpert.

Meest gelezen