Pelgrimsroute Via Limburgica naar Compostela loopt in Limburg van Maaseik naar Tongeren

Pelgrims wandelen niet zomaar. Ze volgen uitgestippelde routes. Een van die routes is de Via Limburgica. Ze begint in Thorn in Nederland, komt in Maaseik Belgisch-Limburg binnen en loopt langs het Nationaal Park Hoge Kempen tot in Tongeren. Achter Tongeren gaat ze over in de Via Monastica, een andere pelgrimsroute.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

De Via Limburgica loopt onder meer langs belangrijke kerken of abdijen. “We hebben ook rekening gehouden met de begaanbaarheid", zegt Riet Van Cleuvenbergen die de route mee uitstippelde. “Je moet er rekening mee houden dat pelgrims lang onderweg zijn en altijd een rugzak met zich meedragen. Ze hebben dus liever een vlak dan een glooiend landschap."

Pelgrims zijn lang onderweg en dragen een rugzak. Liever dus een route met een vlak dan een glooiend landschap

Riet Van Cleuvenbergen

Je herkent de Via Limburgica-route aan de gestileerde Sint-Jacobsschelp. Het symbool heeft veel weg van de stralen van een zaklantaarn. Als je vanuit Maaseik de plaatjes blijft volgen, kom je 2.300 kilometer verder aan in Santiago de Compostela. De Via Limburgica zelf is 156 kilometer lang.

Toch lijkt Vanessa, die onderweg is als pelgrim, de kilometers niet te tellen. “Het is niet het eindpunt of de afstand, maar de weg zelf die belangrijk is”, zegt ze. “Al is de aankomst in Santiago de Compostela natuurlijk echt bijzonder. Maar de weg is lang, je hebt heel veel tijd om na te denken. En onderweg kom je altijd wel wat magic tegen", lacht Vanessa. “Gisteren had ik in de hitte zoveel zin in een pintje bier, en dat kreeg ik even later spontaan aangeboden.” 

Stempel

Als bewijs dat je pelgrim bent en de route dus te voet aflegt, kan je op verschillende plaatsen een stempel krijgen. In Maaseik is dat in de Kruisherenkerk of de Sint-Jacobskerk. “Pelgrims die onderweg in moeilijkheden komen of geen slaapplaats vinden, worden op vertoon van hun stempels verder geholpen door het Compostelagenootschap”, vertelt Van Cleuvenbergen. “We laten hen niet in de steek.”

“Maar ook andere mensen zijn bereid je te helpen als ze de Sint-Jacobsschelp op je rugzak zien, het teken dat je een pelgrim bent”, besluit Vanessa. “Want als pelgrim gaan er veel deuren voor je open.”

Meest gelezen