Joshua Wong, ondanks het mondmasker, erg herkenbaar in het midden van de foto.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Hongkong klaagt bekende activisten aan wegens "illegale" wake voor Tiananmen-bloedbad in China

In Hongkong zijn 25 mensen aangeklaagd wegens hun deelname aan de jaarlijkse wake ter herdenking van het bloedbad op het Tiananmen-plein in Peking in 1989. Onder hen zijn bekende gezichten zoals de leider van jongerenprotest Joshua Wong en de kritisch mediamagnaat Jimmy Lai. In China is voor de vierde keer op korte tijd een Canadees ter dood veroordeeld wegens drughandel.

Sinds 1989 herdenken de inwoners van Hongkong jaarlijks het neerslaan van het democratisch protest in de Chinese hoofdstad Peking op 4 juni 1989. Dit jaar was dat ook, maar toen had de overheid van Hongkong de bijeenkomst verboden, officieel wegens het risico op de verspreiding van het coronavirus. 

Toch zijn veel Hongkongers toen bijeengekomen voor een wake in het Victoria Park. De deelnemers hielden meestal wel afstand en droegen een mondmasker, wat erg gebruikelijk is in de regio. Nu zijn 25 van die mensen officieel aangeklaagd wegens het overtreden van het samenscholingsverbod. (Lees verder onder de foto).

De zakenman Jimmy Lai is een bekend criticus van de regering van Hongkong en van China.

Onder hen zijn Joshua Wong, de bekende leider van het jongerenprotest tegen de repressie in Hongkong, en Jimmy Lai, de 71-jarige stichter van de groep Next Media, de uitgever van de kritische krant Apple Daily. Het proces zou midden september beginnen. Tegen Wong lopen ondertussen wel andere rechtszaken, ook wegens protest tegen de regering. 

Opmerkelijk: de wake vond plaats voor de invoering van de nieuwe Chinese veiligheidswet in Hongkong die "subversieve activiteiten" wil bestraffen. Was de reden een overtreding van de coronamaatregelen, dan zien veel waarnemers in het proces toch een poging van de overheid van Hongkong en China om een punt te zetten achter de jaarlijkse wakes voor de slachtoffers van Tiananmen die toch altijd veel volk trekken in Hongkong.

Opnieuw Canadees ter dood veroordeeld in China

In China is intussen een Canadees van Chinese afkomst ter dood veroordeeld wegens bezit en handel in drugs. Het is al de tweede veroordeling ter dood van een Canadees op enkele dagen tijd. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champgne heeft weinig commentaar op de vonnissen, maar zegt wel dat hij "bijzonder verontrust" is. 

De regering in Ottawa is vooral bezorgd over de recente arrestatie van een gewezen Canadese diplomaat en een consultant in China. Die worden vastgehouden omdat ze "de nationale veiligheid in het gedrang zouden gebracht hebben".

De aanklachten zijn onduidelijk, maar veel waarnemers denken dat het communistische regime in Peking met die arrestaties druk wil uitoefenen op Canada omdat de Chinese zakenvrouw Meng Wanzhou in dat land onder huisarrest staat. Meng is een topvrouw en de dochter van de stichter van het Chinese telecomconcern Huawei. Zij staat in haar villa in Canada onder huisarrest op verzoek van de Verenigde Staten die haar ervan beschuldigen dat ze de sancties tegen Iran omzeild zou hebben. Peking is daar erg verbolgen over. 

Meest gelezen