Radio 2

Verhuurders kustappartementen vragen coronatoeslag: "Niemand gebruikt graag de dweil van de vorige huurder"

Heel wat verhuurkantoren aan de kust rekenen extra kosten aan hun klanten aan voor de coronaveiligheid. Peter Sabbe van Agence Callier in Blankenberge bijvoorbeeld. Hij vraagt 15 euro voor een dweil, ontsmettingsgels, vaatdoeken en keukenhanddoeken. "Ik wil mijn klanten een zorgeloze vakantie bezorgen."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Wie deze zomer aan zee een vakantieappartement of -huis huurt, moet aan de meeste verhuurkantoren een extra coronatoeslag betalen. Het is geen groot bedrag en het dient om de vakantiewoning coronaproof te maken en te houden. Agence Callier in Blankenberge bijvoorbeeld rekent 15 euro aan voor een dweil, ontsmettingsgels, vaatdoeken en keukenhanddoeken. Zaakvoerder Peter Sabbe: "Dat is de kostprijs voor die producten. En voor dat bedrag ontsmetten we zelf ook nog eens de vakantiewoning na elke verhuring."

De meeste verhuurkantoren vragen dat de huurders hun eigen hoofdkussens meebrengen naar het appartement aan zee. Na elke verhuring is er een grondige controle van de vakantiewoning. "We gaan bijvoorbeeld alle klinken nog eens extra ontsmetten."

Positieve reacties

De regeling is nieuw en in het begin van de zomer brachten niet alle verhuurders hun klanten op de hoogte van die extra kost. "Intussen weten alle huurders het op voorhand. Ze krijgen alle coronarichtlijnen opgestuurd en die hangen ook nog eens uit in elk appartement. Ons kantoor geeft ook informatie over specifieke maatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondmasker op de zeedijk van Blankenberge", zegt Sabbe.

Bij Agence Callier krijgen ze bijna alleen maar positieve reacties van de klanten. "Ze appreciëren onze inspanningen om hen een zorgeloze vakantie te bezorgen. Je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen. Van mij mogen ze de dweil meenemen naar huis als ze willen. Ze hebben er tenslotte voor betaald. De meeste mensen zijn blij dat ze nieuw materiaal krijgen, want niemand gebruikt graag de spons van de vorige huurder", besluit hij.

Meest gelezen