Buurtprotest in Ieper: "Appartementsgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond"

In Ieper protesteert een groep bewoners tegen de "verappartementisering" van hun stad. Ze vragen minder appartementen en meer betaalbare eengezinswoningen. Enkele toekomstige projecten in de buurt zouden te hoog bouwen en te veel beton gebruiken, waardoor de bewoners vrezen voor inkijk en wateroverlast in hun kelders.

Een aantal Ieperlingen zijn tegen het bouwproject aan de Oude Vaart Ieper-Komen en het project in de Velodroom- en Schipstraat. Ze hebben de plannen gezien en zeggen dat de projectontwikkelaars te hoog willen bouwen, waardoor ze te veel inkijk zullen hebben. Daarnaast zijn ze ook bang voor wateroverlast in hun kelders, omdat er te veel beton komt in de omgeving. 

De buurt diende al tientallen bezwaarschriften in tegen de vergunningsaanvraag en vraagt overleg met het stadsbestuur. Ze houden ook een online petitie en gaan rond van deur tot deur met een flyer: "Content met weer een appartement?" Buurtbewoner Sanne Six: "Hier in het centrum van Ieper schieten de appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond. Dat vinden wij jammer." 

Groen gevoel ontnomen

"Wij begrijpen wel dat verdichting nodig is in de toekomst, zeker als Ieper een centrumstad wil worden. Maar ze vergeten daarbij wel dat er heel weinig gecompenseerd wordt", gaat Six verder. "Het wordt allemaal een beetje een verharde binnenstad en dat vinden we heel jammer. Een van de grootste bouwprojecten, hier aan de vaart, zou zelfs vijf bouwlagen tellen. Dat zou ons zicht én heel het groene gevoel in de weg staan."

Ik merk nu al een overaanbod aan appartementen op immo-websites

Buurtbewoner Klaas Vinckier

"Ik vraag mij eigenlijk af of hier nog wel extra appartementen nodig zijn", staat buurtbewoner Klaas Vinckier haar bij. "Je moet maar eens kijken op immo-websites: er staan talloze appartementen te koop en te huur. Daarentegen als je een eengezinswoning zoekt, dan mag je al blij zijn als je 20 resultaten vindt. En de prijzen daarvan liggen enorm hoog. Er is nu dus nu al een overaanbod aan appartementen en een tekort aan gezinswoningen."

Meest gelezen