Jean Gandois overleden, de man die staalbedrijf Cockerill-Sambre tijdelijk redde

De Franse industrieel Jean Gandois is overleden. Gandois was in ons land bekend omdat hij van 1987 tot 1999 het Waalse staalbedrijf Cockerill-Sambre leidde. Onder zijn leiding werd het personeelsbestand van de Waalse staalreus gehalveerd.

Jean Gandois overleed op zijn landgoed in de buurt van Orléans, in Midden-Frankrijk. Hij was 90 jaar oud.

In de jaren 70 stond Gandois aan het hoofd van de Franse farmareus Rhône-Poulenc, waar hij in 1982 opstapte uit onvrede met de economische politiek van toenmalig president François Mitterrand.

Als adviseur kwam Gandois in ons land terecht, waar hij het noodlijdende Cockerill-Sambre doorlichtte. Daarop vroeg de Belgische regering hem om de Waalse staalreus er weer bovenop te helpen. Onder zijn leiding verdween de helft van het aantal personeelsleden bij Cockerill-Sambre.

Ook Gandois kon het Waalse staal niet redden, want uiteindelijk fuseerde Cockerill-Sambre met het Franse Usinor. Het fusiebedrijf Arcelor ging uiteindelijk op in het huidige ArcelorMittal. Intussen liggen alle Waalse hoogovens al jarenlang stil

In de jaren 80 was de toekomst van het Waalse staal een belangrijke kwestie. Bekijk hieronder een fragment daarover uit het jaaroverzicht van 1983, met Jean Gandois in de hoofdrol:

Videospeler inladen...

Meest gelezen