Code rood met temperaturen die kunnen oplopen tot 37 graden: drink veel water, rust en blijf uit de zon

In het hele land geldt tot maandag code rood door de hitte. Vandaag kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot een verschroeiende 37 graden. Dat heeft het KMI bekendgemaakt. Het is de eerste keer dit jaar dat die weerscode in werking treedt. Bij code rood wordt iedereen gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hitte en niet enkel de risicogroepen zoals kinderen en ouderen.

Het is heet in heel het land. Het KMI waarschuwde eerder al met code oranje in alle provincies. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut heeft die code oranje opgetrokken naar code rood en dit voor bijna heel het land . Uitzonderingen zijn de provincie Luxemburg, daar blijft code oranje van kracht, en aan de Belgische Kust blijft code geel gelden. 

Sinds 2005 heeft België een nationaal ozon- en hitteplan om de bevolking te waarschuwen om zich te beschermen tegen de hitte. Het is de tweede keer dat code rood wordt afgekondigd. Ook vorig jaar was dat het geval, op 23 juli voor extreme hitte.

Het KMI kan code rood afkondigen tijdens een hittegolf wanneer we drie opeenvolgende dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van minstens 35 graden Celsius hebben of wanneer er minstens één dag is met een maximumtemperatuur van minstens 40 graden Celsius. Het waarschuwt dat bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden bepaalde maatregelen genomen worden: 

  • veel drinken
  • het zoutgehalte op peil houden
  • veel rusten
  • in een gekoelde ruimte verblijven
  • vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging
  • rechtstreekse zonnestralen vermijden
  • onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen
  • volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op

Zorg goed voor de ouderen, zij hebben niet meteen de dorstreflex

Frank Deboosere, weerman

Ook onze weerman Frank Deboosere heeft nog tips. Hij vraagt vooral goed te zorgen voor de ouderen:

"We hebben allemaal ouders en grootouders. Doe die eens een telefoontje. Hoor dat ze voldoende binnen blijven. Dat ze langs de noordkant van een gebouw zitten, niet helemaal boven maar zich beneden bevinden en dat ze voldoende water drinken."

Code rood is de vierde en hoogste kleurcode die het KMI kan toekennen. De andere codes zijn:

Bij code groen is er geen waarschuwing van toepassing.

Bij dergelijke temperatuurwaarden kunnen maatregelen getroffen worden om oudere en zwakkere mensen te beschermen, door hen meer te laten drinken en hen niet in rechtstreeks zonlicht te laten vertoeven. Wees waakzaam.

Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen voor behoeftige mensen noodzakelijk zijn: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Volgende dagen blijven tropisch warm

Vandaag blijft het zonnig en droog. In het westen en in de Ardennen wordt het mogelijk halfbewolkt. Het wordt nog warmer met maxima van 32 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 37 graden in de Kempen.

Zondag wordt het meestal vrij zonnig, met vooral in de loop van de dag enkele wolkenvelden. Een lokaal warmteonweer is niet uitgesloten. Het wordt zeer warm met maxima tussen 30 en 36 graden of lokaal meer.

Ook begin volgende week blijft het tropisch warm, al komen we dan stilaan in vochtigere en onstabiele lucht terecht. Maandag is het eerst wisselend bewolkt met lokaal een warmteonweer. De maxima halen dan opnieuw 36 graden in het centrum van het land. Door de toegenomen luchtvochtigheid zal dat drukkend aanvoelen.

Dinsdag wordt het licht- tot wisselend bewolkt met kans op enkele lokale onweersbuien. Verkoeling zit er ook dan niet in, met maxima rond 35 graden in het centrum. Pas vanaf donderdag wordt het wat minder warm.

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen