LIVEBLOG: Antwerpenaren vinden wat afkoeling buiten, avondklok niet gehandhaafd wegens hittegolf

In de provincie Antwerpen wordt de avondklok niet gehandhaafd tijdens de hittegolf, zegt gouverneur Cathy Berx. Nogal wat Antwerpenaren zochten en vonden vanavond wat verkoeling op een terras. In het vleesbedrijf Westvlees in Staden hebben voorlopig 67 medewerkers positief getest op corona. Er is vanochtend crisisoverleg geweest. En het aantal coronabesmettingen (gemiddeld 550 per dag) in ons land is opnieuw gestegen, maar die stijging gaat nu minder snel dan vorige week. Volg alle updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Afkoeling zoeken mag, feesten niet

Veel Antwerpenaren zijn blij dat ze eens buiten kunnen afkoelen, nu gouverneur Cathy Berx heeft beslist dat de avondklok voorlopig niet wordt gehandhaafd. Dat kon VRT NWS vaststellen op enkele Antwerpse terrassen.

Wie niet zo heel blij is met die nieuwe regeling zijn een aantal Antwerpse café- en restaurantuitbaters. Ondanks de versoepeling moeten zij wel nog de deuren sluiten om 23 uur. Op Facebook voeren ze actie door hun middelvinger op te steken.

Videospeler inladen...

Cathy Berx: "Beslist om avondklok niet te handhaven tijdens hittegolf"

Tijdens de hittegolf wordt de avondklok (die geldt 23.30 uur tot 6 uur) in de provincie Antwerpen niet gehandhaafd. Dat meldt gouverneur Cathy Berx in een persbericht en een online persconferentie.

"Om het wegens de extreme hitte draaglijk te maken, is met de provinciale crisiscel, in overleg met het Nationaal Crisiscentrum beslist om op dit ogenblik en deze periode de avondklok niet te handhaven." Wie 's nachts op straat komt, zal dus geen boete krijgen.  Intussen blijft het samenscholingsverbod wel van kracht. Je mag dus nog altijd niet met meer dan 10 personen samenkomen.  

Lees het volledige artikel:

Twee Antwerpse tramlijnen rijden morgen niet uit

De Lijn herschikt haar Antwerpse tramnet lichtjes vanwege het extreme zomerweer. Tramlijnen 11 en 12 zullen niet uitrijden. Alle andere tramlijnen rijden wel zoals gepland in de dienstregeling. Dat meldt De Lijn vanavond.

Door de herschikking kan De Lijn op de andere tramlijnen maximaal trams inzetten met airconditioning en luchtblazers. De oudere, zogenoemde PCC-trams kunnen dan vrijwel volledig op stal blijven. Volgens De Lijn kan de temperatuur daarin zo hoog oplopen dat het voor haar trambestuurders niet te verantwoorden is om met de trams te blijven rijden. 

Tramlijnen 11 en 12 zullen niet uitrijden op alle dagen dat code rood geldt. Dat is dus al zeker zo zaterdag. 

Bijna 2.300 nieuwe coronabesmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er in 24 uur tijd 2.288 coronagevallen bijgekomen, een recordaantal sinds de strenge lockdown begin juni werd opgeheven. De afgelopen dagen werden toenames van respectievelijk 1.695 en 1604 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Het dodental steeg met twaalf. In totaal zijn nu al 30.324 Fransen bezweken aan COVID-19. Wel liggen er weer iets minder patiënten in een ziekenhuis, nu ook op de intensive care. 

Het stijgende aantal besmettingen komt vooral voor bij jongvolwassenen.

Heeft een algemene mondmaskerplicht zin?

Heeft een algemene mondmaskerplicht - zoals in de provincie Antwerpen of op de zeedijk aan de kust - eigenlijk wel zin? Viroloog Steven Van Gicht van Sciensano geeft toe dat het virologisch weinig zin heeft om een mondmasker te dragen als je 's avonds alleen de hond uitlaat, maar hij benadrukt dat mondmaskers wel degelijk een waardevol hulpmiddel kunnen zijn op plaatsen waar het druk is.

Lees meer in dit artikel:

Marokko geschrapt van EU-reislijst veilige landen

Inwoners van Marokko zijn voorlopig niet welkom in de Europese Unie en de Schengenzone. Het Noord-Afrikaanse land is geschrapt van de lijst van landen waar de verspreiding van het coronavirus vergelijkbaar is met het Europese gemiddelde. Eerder werden Algerije, Servië en Montenegro al van de lijst gehaald.

De advieslijst telt nu nog tien landen: Canada, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea. Chinezen mogen Europa pas in als het ook EU-burgers toelaat. Voor onder anderen Amerikanen, Russen, Indiërs, Brazilianen en Turken blijft het inreisverbod van kracht, in ieder geval tot ze het coronavirus minstens twee weken min of meer onder controle hebben.

De EU-lijst is een aanbeveling. Sommige lidstaten hanteren een strenger of juist losser beleid. Voor onder meer EU-burgers en diplomaten geldt een uitzondering. De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Inwoners van een beperkt aantal landen zijn sinds 1 juli weer welkom.

Stad Gent stelt nieuwe corona-coördinator aan en gaat voor buurtgerichte aanpak

Stad Gent stelt een nieuwe coördinator aan die kwetsbare Gentenaars die positief op COVID-19 hebben getest moet helpen tijdens hun quarantaine. Diezelfde persoon zal een team van begeleiders aansturen en wordt daarnaast ook de schakel tussen alle partijen die de coronacrisis op niveau van Gent aanpakken. De stad wil naast de individuele begeleiding van kwetsbare Gentenaars ook meer werk maken van een meer buurtgerichte aanpak.

De nieuwe coördinator die de stad heeft aangesteld zal onder andere lid zijn van de uitgebreide Gemeentelijke Crisiscel, het COVID-19-team van Eerstelijnszone Gent en samen met de dienst Data en Informatie van de stad de lokale cijfers analyseren. Daarnaast ziet hij erop toe dat kwetsbare Gentenaars die besmet zijn met COVID-19 goed worden begeleid gedurende hun quarantaine.

De nieuwe Gentse aanpak en gaan van start nu maandag 10 augustus, zijn werking zal complementair verlopen met de operaties van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De nieuwe coördinator blijft aangesteld zolang als nodig.

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist roept op om dit weekend niet naar de kust te reizen

Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens roept op om dit weekend niet naar de kust te reizen. De stad neemt ook maatregelen om de drukte te verminderen. Zo zal de politie streng optreden tegen overtredingen van coronamaatregelen en meteen beboeten. Ook kan het zijn dat de badstad dagbezoekers weigert als het te druk is.

Burgemeester Lippens ziet de voorspelde drukte voor dit weekend niet zitten in zijn badstad. Hij roept op om niet naar de kust te reizen. Daarom zal de politie ook streng optreden. "Wie ingaat tegen de gemeentelijke regels of de coronamaatregelen wordt meteen beboet", klinkt het. Ook zullen dagbezoekers worden afgeleid naar stranden buiten het centrum of moeten ze omkeer maken. De strandbars zullen de drukte spreiden door slechts mondjesmaat bezoekers toe te laten. De burgemeester raadt daarnaast ook af om met de trein naar Knokke-Heist te komen. "Wie toch per trein reist, moet zich aan alle regels en maatregelen houden", zegt hij. Ook hierop zullen strikte controles zijn.

Cultuursector richt crisiscel op

De cultuursector heeft een crisiscel opgericht. Die moet ervoor zorgen dat de sector de coronacrisis overleeft. De crisiscel verenigt zowel de gesubsidieerde als de niet-gesubsidieerde (de vrije) sector en dringt aan op een nauwere betrokkenheid bij het crisisbeleid van de overheden in ons land.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen