Wikimedia

Nieuwe insectensoort ontdekt in Leuvense tuin: maak kennis met de Mantispa styriaca

In een tuin in Leuven is een nieuwe insectensoort voor het eerst opgedoken in ons land. Het gaat om de Mantispa styriaca. Het insect lijkt op een kruising tussen een gaasvlieg en een bidsprinkhaan.

Er kan een nieuwe insectensoort worden bijgeschreven in ons land. De Mantispa styriaca is begin augustus opgedoken in een achtertuin in Leuven. Dat meldt Natuurpunt. Het beestje lijkt op een kruising tussen een gaasvlieg en een bidsprinkhaan. Het heeft lange voorpoten die zijn geëvolueerd tot krachtige grijparmen. De nieuwe soort lijkt fel op de Europese bidsprinkhaan, die vorig jaar opdook in Vlaanderen.

"Toen ik het insect opmerkte, herkende ik het niet meteen", zegt Pieter Moysons van Natuurstudiegroep Dijleland. "Na enig opzoekwerk bleek het om een nieuwe soort voor België te gaan." De soort heeft nog geen Nederlandstalige naam, maar Natuurpunt suggereert de bidgaasvlieg. De Mantispa styriaca behoort binnen de insecten tot de orde van de netvleugeligen.  Andere categorieën bij de insecten zijn de kevers, libellen en vlinders. 

Meest gelezen