Ozondrempel overschreden in de provincie Antwerpen: "We raden aan om binnen te blijven"

In Berendrecht en Dessel is er gisteren te veel ozon gemeten. De Europese drempel van 180 microgram per kubieke meter aan ozon werd daar overschreden. "Mensen die extra gevoelig zijn voor luchtverontreiniging, of voor wie graag buiten sport is het oppassen geblazen", zegt Charlotte Van Poucke van IRCEL, die de ozonconcentraties nauwgezet opvolgen. 

"We raden de mensen die gevoelig zijn aan luchtverontreiniging aan om niet te sporten tussen 10 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds", zegt Van Poucke. "De concentraties zijn het hoogst tussen 4 uur 's middags en 10 uur 's avonds. Als je toch wilt sporten, doe dat dan in de ochtend." 

Binnen blijven

IRCEL raadt de mensen ook aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. "Ook kinderen en oudere mensen zijn gevoeliger aan hoge ozonconcentraties. Zij blijven best binnen, want daar zijn de concentraties tot de helft lager dan buiten", zegt Van Poucke. 

Omdat er geen bewolking of wind is, kunnen de ozonconcentraties sterk oplopen

Charlotte Van Poucke, IRCEL

Ook de volgende dagen blijft er veel ozon in de lucht. "Warmte is een belangrijke factor, maar ook wind en bewolking spelen een grote rol bij ozon", vertelt van Poucke. Die factoren kunnen de vorming van ozon stoppen. De komende dagen zal er weinig bewolking en een zwakke wind zijn. Dat betekent dat de ozonconcentraties sterk kunnen oplopen." 

Meest gelezen