Ex-militair leider en huidig president Gotabaya Rajapaksa groet zijn aanhangers.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President van Sri Lanka wint verkiezingen en kan grondwet naar zijn hand zetten

In Sri Lanka, in Zuid-Azië, heeft de partij van president Gotabaya Rajapaksa overtuigend de verkiezingen gewonnen. Samen met coalitiepartners krijgt hij een tweederde­meerderheid in het parlement en kan hij nu de grondwet aanpassen. Critici vrezen dat Sri Lanka zal afglijden van een democratie naar een meer autoritair bewind. De oudere broer van Rajapaksa is overigens premier.

De partij van Rajapaksa zou samen met enkele kleinere bondgenoten 150 van de 225 parlementszetels in de wacht slepen bij de verkiezingen van donderdag. Zondag zou de oudere broer van de president, Mahinda Rajapaksa, worden benoemd tot premier. Nu is die interim-premier. 

Het gaat echter om meer dan enkel regeringspostjes: de broers Rajapaksa zochten en kregen een voldoende meerderheid in het parlement om de grondwet aan te passen. Het zou de bedoeling zijn om de macht van de president te versterken tegenover de regering en het parlement. Critici vrezen dat de Rajapaksa's de democratische traditie van Sri Lanka gaan uithollen in de richting van een meer autoritair regime. Volgens de president is dat nodig om het land economisch te ontwikkelen en de veiligheid te verzekeren. 

Sri Lanka kampt ook met het coronavirus, maar heeft dat vrij goed onder controle gehouden tot nu toe. Vorig jaar werd het eiland getroffen door een zware bomaanslag tegen een christelijke kerk. Die was het werk van moslimextremisten en heeft de spanningen in het land aangevuurd. Op Sri Lanka is vooral het toerisme van belang en de grote export van "Ceylon-thee".  (Lees verder onder de foto).

Premier en ex-president Mahinda Rajapaksa groet boeddhistische monniken van de Singalese meerderheid.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlogsmisdaden tegen Tamil-minderheid?

De broers Rajapaksa zijn de speerpunt van de nationalistische beweging onder de boeddhistische Singalese meerderheid in Sri Lanka. Dat verklaart hun populariteit. Die is deels te wijten aan hun rol bij het neerslaan van de decennialange opstand van de Tamiltijgers, de rebellenbeweging van de hindoeïstische Tamil-minderheid. (Lees verder onder de foto).

Gewonden in een ziekenhuis van de Tamiltijgers na een beschieting door het Sri Lankaanse leger in 2009.

Huidig premier Mahinda Rajapaksa was op het einde van die oorlog president en huidig president Gotabaya een van de legerleiders. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn er op en na het einde van die oorlog 40.000 Tamils gedood, vaak ook na de overgave. Onder hen zijn veel vrouwelijke rebellen die verminkt en verkracht zouden zijn en ook veel gewone burgers. De Rajapaksa's ontkennen elke betrokkenheid. Overigens waren ook de Tamil-rebellen niet onbesproken op het vlak van de mensenrechten en voerden ze aanslagen uit. 

Los daarvan is Gotabaya Rajapaksa de eerste president in Sri Lanka die een militaire achtergrond heeft, wat ook wantrouwen wekt in de burgermaatschappij. De Rajapaksa's willen ook de banden met China aanhalen, net zoals ze dat onder hun vorig bewind ook deden. In 2017 heeft Sri Lanka de haven van Hambantota in beheer gegeven van Chinese financiers toen het land de schulden aan China niet meer kon betalen. Dat alles wekt het wantrouwen van de grote buur India op. 

Meest gelezen