Een Saudische soldaat op post langs de grens tussen Saudi-Arabië en Yemen (foto: AP)

Raad van State schort Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië op

Er komt voorlopig een einde aan de Waalse wapenexport richting Saudi-Arabië. Dat heeft de Raad van State beslist in een arrest in een procedure die door mensenrechten- en vredesorganisaties was aangespannen. De organisaties klagen al jaren aan dat wapens vanuit Wallonië worden geëxporteerd naar de Saudische Nationale Garde. 

Drie mensenrechten- en vredesorganisaties startten vorige maand een nieuwe spoedprocedure tegen vergunningen die de Waalse regering verleende voor de export van wapens naar Saudi-Arabië. Het gaat om de organisaties Ligue des Droits Humains (LDH), (Forum voor) Vredesactie en La Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD). 

De procedure ging over licenties voor de uitvoer van wapens van het Waalse wapenbedrijf FN Herstal en om producten van CMI Defence (John Cockerill), bestemd voor de Saudische Nationale Garde. Wat de wapenlevering van FN Herstal betreft, volgt de Raad van State de argumentatie van de organisaties en worden de vergunningen opgeschort. In de zaak van de andere vergunning werd de hoogdringendheid van het beroep door de Raad van State verworpen. 

In februari besliste Wallonië al om geen exportvergunning meer af te leveren voor de verkoop van wapens aan de luchtmacht van Saudi-Arabië. De wapenleveringen aan de Saudische Nationale Garde gingen toen wel nog gewoon door. Daar heeft de Raad van State nu dus komaf mee gemaakt. 

De oorlog in Jemen

Saudi-Arabië is al jaren een belangrijke klant voor de Waalse wapenindustrie. De Waalse wapenexport stuitte de voorbije jaren op heel wat kritiek van mensenrechtenorganisaties. Dat alles heeft te maken met de oorlog in Jemen, waar zich een humanitaire ramp afspeelt. Het Saudische beleid heeft tot op vandaag een groot aandeel in de oorlog daar. 

In Jemen gaat het conflict tussen de Saudische coalitie (met onder meer VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als bondgenoot) en de Houthi-rebellen tijdens de coronacrisis gewoon door. Het coronavirus verspreidt zich ook steeds sneller over Jemen, waardoor de humanitaire situatie nog erger wordt. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat meer dan 80 procent van de 28 miljoen inwoners nood heeft aan dringende hulp om te overleven. 

Meest gelezen