AFP or licensors

Trump verbiedt transacties met moederbedrijf TikTok, Björn Soenens: "Hij wil geen gelanterfant bij verkoop"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel besluit ondertekend dat álle Amerikaanse financiële transacties met ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, over 45 dagen verbiedt. "Dit is een zware straf, dit is het droogleggen van TikTok in de VS", legt onze correspondent Björn Soenens uit. 

Volgens Trump betekent de populaire video-app een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat de Chinese overheid allerhande gegevens zou kunnen bemachtigen van Amerikaanse TikTok-gebruikers.

"Door die dataverzameling dreigt de Chinese communistische partij toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen", klinkt het in het besluit. "De VS moet agressieve actie ondernemen tegen de eigenaars van TikTok, om onze nationale veiligheid te beschermen."

Met het verbod voert Trump de druk op voor een snelle verkoop van TikTok, ziet Amerikacorrespondent Soenens. "Trump wil geen gelanterfant." Techgigant Microsoft heeft immers interesse om de Amerikaanse activiteiten van TikTok over te nemen. 

Dit is een nieuwe Koude Oorlog

correspondent Björn Soenens

Maar hoe zwaar weegt dat presidentiële dreigement nu? "Dat is dé vraag, zegt Soenens. "Er is een marge van anderhalve maand. Wellicht is dat de onderhandelingsruimte die Microsoft nodig heeft om het bedrijf binnen te halen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

China noemt het ronduit diefstal door een Amerikaans bedrijf. Het land ziet het probleem niet met TikTok. China beweert dat de privégegevens van TikTok-gebruikers simpelweg op Amerikaanse servers staan. "Dit is een nieuwe Koude Oorlog, een geopolitieke strijd, eentje op technologisch vlak tussen de Amerikanen en de Chinezen", aldus Soenens.

President Trump heeft het al langer op TikTok gemunt. Vorige week dreigde hij ermee de app overal in de VS te verbieden als een Amerikaans bedrijf de app niet koopt van ByteDance tegen 15 september. Door het verbod op financiële transacties zou ByteDance zijn activiteiten in de VS na die datum niet meer kunnen voortzetten. In de VS alleen al zijn er honderd miljoen gebruikers van TikTok. De app zou wereldwijd al 2 miljard keer gedownload zijn.

Meest gelezen