AFP

Tropisch eiland Mauritius staat voor ecologische ramp na schipbreuk 

Een bulkschip dat vorige maand voor de kust van Mauritius is vastgelopen, verliest steeds meer olie, waardoor een milieudrama dreigt voor het eiland in de Indische Oceaan.  Experts spreken van een ecologische ramp. Nu het schip dreigt te breken, vrezen ecologen voor een nog groter probleem. 

De bulkcarrier van de Japanse maatschappij Nagashiki Shipping belandde op 26 juli op de koraalriffen door slechte weersomstandigheden. De bemanning kon het schip veilig verlaten, maar de poging om het schip te stabiliseren mislukte. Wegens de ruwe zee kon ook geen olie uit de carrier gepompt worden, waardoor een grote hoeveelheid  olie in zee is beland. Het schip had 3800 ton olie en 200 ton diesel aan boord. 

Bekijk hier beelden van de plaats van de ramp en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ecologische ramp

Experten spreken van een ecologische ramp. Het natuurreservaat Blue Bay Marine Park met zijn prachtige koraalriffen en zeldzame waterschildpadden is nu al zwaar beschadigd. De lokale overheid is er niet gerust in: “Mauritius wordt geconfronteerd met een milieucrisis”, reageerde minister van Milieu Kavy Ramano. Ecologen vrezen nu dat het schip volledig zal breken, waardoor er nog meer olie in de zee terecht zou komen. 

De bevolking, inclusief de vissers, mogen de getroffen stranden en lagunes voorlopig niet meer betreden. Beelden op sociale media tonen hoe groot de olievlek is. Hoeveel ton olie er tot nu toe in het water terecht is gekomen, is niet bekend. 

(Lees verder onder de tweet)

Economische domper

Mauritius staat bekend voor zijn kristalheldere stranden en koraalriffen en was daardoor tot voor het uitbreken van de coronacrisis een grote toeristische trekpleister. Mauritius, gelegen op zo’n 1000 kilometer ten oosten van Madagaskar, was het eerste Afrikaanse land dat het coronavirus onder controle kreeg. Nu Mauritius klaarstond om de toeristen opnieuw te ontvangen, is dit een zware economische domper. De bevolking was tijdens de coronacrisis immers reeds zwaar getroffen door het wegblijven van de toeristen. 

Het is de eerste keer dat we met een dergelijke catastrofe worden geconfronteerd

Minister van Visserij Sudheer Maudhoo

Naast toerisme is het tropische eiland op economisch vlak zeer afhankelijk van zijn visexport. De wateren rond de kust van Mauritius bevatten een grote variëteit aan vissoorten, waarvan tonijn het grootste exportproduct is. “Het is de eerste keer dat we met een dergelijke catastrofe worden geconfronteerd en we zijn onvoldoende uitgerust om dit probleem aan te pakken", betreurt minister van Visserij Sudheer Maudhoo. 

Satellietbeelden tonen groot olielek voor de kust van Mauritius:

Videospeler inladen...

Meest gelezen