President Trump kondigde de maatregel aan bij een bezoek aan een wasmachinefabriek in Ohio.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten voeren importheffing in op Canadees aluminium

De Amerikaanse president Donald Trump voert opnieuw een importtarief in op Canadees aluminium. Dat kondigde hij aan tijdens een bedrijfsbezoek in Ohio. Canada profiteert nu van de VS, vindt de president.

Trump denkt aan een tarief van 10 procent op geïmporteerd aluminium uit Canada. De Amerikaanse president voerde in 2018 al eens hogere importheffingen in op Canadees staal en aluminium, maar liet die vorig jaar weer varen. Sindsdien is de import van Canadees aluminium in de VS echter opnieuw toegenomen, zeer tegen de zin van Trump, die Canada ervan beschuldigt van de VS te profiteren.

De maatregel zou al sinds juni op tafel liggen. Volgens het Amerikaanse handelsdepartement is de invoer vanuit Canada "tot een historisch hoogtepunt geklommen".

De Canadese vicepremier Chrystia Freeland noemt de beslissing "ongeoorloofd en onaanvaardbaar". Ottawa plant tegenmaatregelen, kondigde Freeland aan, al benadrukte ze dat ze liever geen handelsbelemmeringen ziet. "In een wereldwijde pandemie en economische crisis is het laatste wat Canadese en Amerikaanse werknemers nodig hebben nieuwe tarieven die kosten voor producenten en consumenten de hoogte injagen, het vrije handelsverkeer aan banden leggen en regionale en nationale economieën schaden."

Begin juli trad nog een nieuw Noord-Amerikaanse handelsverdrag tussen Canada, Mexico en de VS in werking, maar Trump zou zich nu vooral willen verzekeren van de stemmen van kiezers in de industriestaten bij de presidentsverkiezingen in november, zeker nu hij in de peilingen achter de Democraat Joe Biden bengelt. In Ohio zei de president dat hij importtarieven en andere handelsbelemmeringen zou gebruiken om jobs terug naar de Verenigde Staten te krijgen als hij in november herverkozen wordt.

Meest gelezen