Videospeler inladen...

Corona-uitbraak bij Westvlees in Westrozebeke: besmettingen in West-Vlaanderen verspreid over 9 gemeentes

Van de 67 besmette medewerkers bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Staden, komen er 48 uit de provincie West-Vlaanderen. De 19 anderen komen uit Wallonië of Noord-Frankrijk. In Staden wordt het dragen van een mondmasker vanaf morgen verplicht binnen de bebouwde kom. Westvlees neemt extra preventieve maatregelen. Een sluiting is niet aan de orde, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). 

“Bezorgdheid, maar geen paniek.” Dat is hoe burgemeester Francesco Vanderjeugd de situatie bij vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke, een deelgemeente van Staden, samenvat.

Dinsdag ging de bal er aan het rollen toen een besmetting werd vastgesteld bij zes werknemers. Woensdag werden alle 225 werknemers van de meest getroffen afdeling, de snijafdeling, thuis gezet in quarantaine en getest. 

Spreiding

Ondertussen zijn 194 testresultaten binnen. Daaruit blijkt dat zeker 67 medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Bij de besmette personen zijn er 48 West-Vlamingen.

De andere 19 besmette personen komen uit Noord-Frankrijk of Wallonië. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt op een persconferentie, samen met de lokale, West-Vlaamse autoriteiten. 

De besmettingen in West-Vlaanderen zijn verspreid over 9 gemeenten (lees verder onder de kaart met het aantal besmettingen per gemeente):

  • 10 in Houthulst
  • 9 in Staden
  • 8 in Roeselare 
  • 7 in Ieper
  • 7 in Langemark (gemeente Langemark-Poelkapelle)
  • 3 in Passendale (gemeente Zonnebeke)
  • 2 in Hooglede
  • 1 in Moorslede
  • 1 in Wervik

Mondmaskerplicht

De lokale besturen bekijken nu welke maatregelen er nodig zijn om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De medewerkers die positief testten, moeten 14 dagen verplicht in strikte quarantaine gaan. Zij worden hierbij geïnformeerd en opgevolgd door hun gemeentebestuur.  Medewerkers die negatief testten, mogen alleen voor essentiële verplaatsingen de deur uit: om eten te halen en naar de apotheek te gaan. 

In de gemeente Staden geldt vanaf morgen alvast een mondmaskerplicht in de bebouwde kom van de verschillende deelgemeentes. De gemeente telde eerder al 4 besmettingen en komt door de 9 extra besmettingen meteen in de hoogste alarmeringsfase terecht. 

Noord-Frankrijk

Naast de 48 besmettingen in West-Vlaanderen, komen 19 besmette medewerkers uit Frankrijk en Wallonië. Bij Westvlees werken namelijk heel wat mensen die afkomstig zijn uit Noord-Frankrijk. Die regio staat al een tijdje gemarkeerd als oranje gebied door Buitenlandse Zaken. Wie daaruit terugkeert, wordt aangeraden om in quarantaine te gaan.

Het is nog onduidelijk of het grensverkeer van het personeel het virus heeft versneld. “De koeling kan ook een factor gespeeld hebben bij de verspreiding”, zegt productmanager Manuel Goderis. De waarnemende gouverneur Anne Martens neemt contact op met de Franse autoriteiten en de Waalse gouverneurs om hen op de hoogte te brengen van de besmettingen.

Testen

De werking van de snijafdeling van Westvlees werd overgebracht naar andere zusterbedrijven, maar de rest van het bedrijf blijft voorlopig aan de slag.  Vooralsnog werden alleen medewerkers van snijafdeling en de verpakkingsafdeling getest. Dat wordt uitgebreid: vanaf volgende week worden ook de medewerkers van de andere afdelingen getest. 

“Het beleid van de mensen die worden getest, gebeurt in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid", zegt productmanager Manuel Goderis. "We hebben gefocust op de haard, waar we 225 mensen hebben getest."

"Vandaag nog gaan we 100 mensen bijkomend testen. Dat zijn mensen die afwezig waren door bijvoorbeeld verlof, maar onze perimeter breidt ook iets uit. Er zijn ook een aantal individuen aangeduid in samenspraak met Zorg en Gezondheid die bijkomend worden getest."

Sluiting?

Na een overleg met verschillende burgemeesters uit Zuid-West-Vlaanderen besluit burgemeester Vanderjeugd dat het niet aan de orde is om Westvlees te sluiten.

“Testen in het bedrijf is nu veel belangrijker dan de boeken toe te doen en de deuren te sluiten”. “Op dit moment is dat geen proportionele beslissing, dat zou eerder buitensporig zijn”, aldus Vanderjeugd, die ook verwijst naar overleg daarover met Zorg en Gezondheid.

Ook volgens Manuel Goderis is er “geen reden” om het bedrijf nu te sluiten. “Momenteel is dat niet aan de orde”, zegt hij. Het bedrijf heeft extra preventieve maatregelen aangekondigd. Zo zullen werknemers nog beter gecontroleerd worden als ze het bedrijfsterrein betreden.

Daarnaast komt er bijkomende ventilatie in niet-gekoelde ruimtes en er worden luchtfilters geplaatst in gekoelde ruimtes. Men gaat ook extra inzetten op controle en handhaving van alle afgesproken regels, zoals de afstandsregels en de mondmaskerplicht. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen