Videospeler inladen...

Blankenberge en Knokke-Heist weren dagjestoeristen na zware incidenten, politiecontroles aan invalswegen en op treinen

Na de vechtpartij van gisteren op het strand gaat Blankenberge vandaag dagjestoeristen zoveel mogelijk weren. Dat heeft burgemeester Daphne Duméry (N-VA) bekendgemaakt. Aan de invalswegen staan politiecontroleposten en ook de treinen die aankomen, worden door de politie gecontroleerd. Knokke-Heist volgt en weert dagjestoeristen na "tientallen incidenten" en ook Oostende probeert een toevloed van mensen af te wenden. Deze voormiddag is er crisisoverleg op het niveau van de provincie West-Vlaanderen. De NMBS roept reizigers via Twitter zelf op om niet naar de kust te sporen, maar de treinen blijven wel rijden en de stations zijn ook open. 

Na de vechtpartij van gisterenavond heeft de burgemeester van Blankenberge Duméry de lokale veiligheidscel bijeengeroepen. "De meeste onruststokers zijn ondertussen gevat", luidt het in een persbericht dat Duméry heeft laten uitsturen. "Diegenen die aangehouden zijn, kregen een plaatsverbod en mogen het Blankenbergse grondgebied dus tijdelijk niet meer betreden. Bijna allemaal hebben ze een waslijst aan strafbare feiten. Ze zijn dus gekend bij het gerecht." Het gaat om een 20-tal relschoppers die zijn opgepakt. Zij worden vandaag nog ondervraagd.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" met beelden van de massale vechtpartij in Blankenberge:

Videospeler inladen...

Wie in Blankenberge toekomt, zal een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen 

Burgemeester Daphne Duméry (N-VA) van Blankenberge

"Onze stad heeft een time-out nodig", aldus Duméry. "Dat betekent dat we dagjestoeristen zondag mogelijk willen weren uit Blankenberge. Enkel inwoners, tweedeverblijvers, de meerdaagse verblijfstoeristen en mensen die werken in onze stad zullen worden toegelaten. Politiecontroleposten zullen worden opgesteld langs de invalswegen. Wie in Blankenberge aankomt zal dus een geldige reden moeten hebben om toegang tot de stad te krijgen. Met deze maatregel proberen we de rust te laten weerkeren."

Blankenberge sluit ook het station af en had liever dat er tussen 9 en 16 uur geen treinen meer tot in de stad reden, maar op die vraag is de NMBS niet ingegaan.  De treinen die in Blankenberge aankomen, worden gecontroleerd door de politie. Dagjestoeristen worden geweerd, maar wie bijvoorbeeld een reservatie heeft voor Sea Life, De Mol aan zee of voor een hotel of een restaurant kan daar wel naartoe.

De NMBS heeft dus zelf nog geen treinen geschrapt, maar roept de reizigers onder meer via Twitter wel op om vandaag niet met de trein naar de kust te reizen. 

Anne Martens, waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen, vraagt aan de NMBS om niet meer mensen dan toegelaten te vervoeren. Gisteren zouden er volgens haar treinen met een bezetting van 115% naar de kust gereden zijn. Iedereen krijgt de raad om zich voor vertrek richting kust goed te infomeren. 

Martens benadrukt dat de politie streng zal controleren op de naleving van de coronarichtlijnen. Overtreders zullen ook streng aangepakt worden. "Waakzaamheid blijft geboden, te veel mensen samen op één plaats is absoluut geen goed idee en zelfs onverantwoord. Zorg voor jezelf en voor de ander!", besluit de waarnemend gouverneur.

Knokke-Heist volgt

Ook Knokke-Heist weert intussen tot nader order dagjestoeristen van haar grondgebied. Wie naar Knokke-Heist wil komen, zal een bewijs moeten voorleggen om de reis te verantwoorden, meldt burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens (CD&V). Hij verwijst daarbij naar de incidenten van de voorbije dagen.

Lippens had vrijdag al opgeroepen om dit weekend niet naar de kust te reizen en waarschuwde dat de badstad mogelijk dagbezoekers zou weigeren indien het te druk werd. Die oproep leek volgens de burgemeester echter in dovemansoren te zijn gevallen.

Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat we ons genoodzaakt voelen om over te gaan tot drastische maatregelen

Burgemeester Leopold Lippens (CD&V) van Knokke-Heist
Nicolas Maeterlinck

"Tientallen incidenten, zowel gedurende de dag als de nacht, zorgen ervoor dat het gemeentebestuur zich genoodzaakt voelt om over te gaan tot drastische maatregelen", legt Lippens uit. De toegang wordt tot nader order beperkt tot inwoners, tweedeverblijvers, verblijfstoeristen en medewerkers van de in Knokke-Heist gevestigde ondernemingen en organisaties.

Vandaag vinden er grootschalige controles plaats die onvermijdelijk zullen resulteren in lange files, waarschuwt de gemeente. "Alle voertuigen zullen worden gecontroleerd. Wie geen geldige reden heeft om in Knokke-Heist te zijn, moet onmiddellijk rechtsomkeer maken. Alle inzittenden moeten dus kunnen bewijzen dat zij in Knokke-Heist wonen, verblijven met overnachting, of werken."

Oostende vraagt NMBS aantal reizigers en treinen te beperken, station blijft open

Ook in Oostende groeit de ongerustheid over de vele dagjestoeristen die tijdens de hittegolf met de trein naar de kust komen. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) tweette dat de Veiligheidscel vanochtend beslist had om het station om 11 uur te sluiten.

Een half uur later werd die aankondiging al ingetrokken. "In overleg met de gouverneur is er belist dat het station niet zal sluiten als de andere stations aan de kust open blijven." 

"Aangezien de stations van Blankenberge en Knokke toch niet sluiten, is het ook niet nodig het station in Oostende te sluiten", klonkt het uiteindelijk in een persmededeling van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). 

Ik krijg het niet meer gespreid

Burgemeester Bart Tommelein van Oostende (Open VLD)

Op een drukke zomerdag reizen zo'n 15.000 dagjestoeristen met de trein naar Oostende. Tommelein: "Dat is gewoon te veel. Onze drie drukstbezette stranden hebben maar een capaciteit van 15.000 mensen, maar we hebben natuurlijk ook nog bewoners, tweedeverblijvers en verblijfstoeristen. Op de stranden van Mariakerke en Raversijde is het rustiger, maar dagjestoeristen trekken vanuit het station uiteraard naar de drukkere stranden vlakbij."

Vervoersmaatschappij NMBS heeft Oostende verzekerd dat er geen enkele trein naar de badstad vertrekt met meer dan 80 procent capaciteit. Er worden ook geen extra treinen ingezet bovenop de zomerregeling.

Oostende zet ook in op "crowd control" waarbij via monitoring het aantal reizigers in de gaten wordt gehouden. Zo mogen er niet meer dan 10.000 dagtoeristen aankomen met de trein. 

Meest gelezen