Brand verwoest opslagplaats coronamateriaal van Unicef in Kinshasa

Er heeft een felle brand gewoed in de opslagplaats van VN-Kinderorganisatie Unicef in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Vele honderden items voor ebola- en coronaprojecten zijn verloren gegaan. 

De opslagplaats in het industriedomein (UTEX) in het westen van Kinshasa ligt grotendeels in puin.  De brand ontstond gisteren even voor de middag en het vuur is vanmorgen nog steeds niet geblust. Hoe de brand is ontstaan is een raadsel, maar Jean-Jacques Simon van Unicef Congo zegt aan VRTNWS dat hij niet meteen denkt aan kwaad opzet. "De site wordt verder onderzocht en dan komen we hopelijk meer te weten. Maar ik denk eerder aan een technische fout, bijvoorbeeld in de electriciteitsvoorziening."

De brand heeft geen slachtoffers gemaakt, maar de schade  is enorm. "Er lagen vele honderden items opgeslagen voor onze aanpak van de ebola- en de coronacrisis. Er lagen medicijnen, tenten, medische apparatuur en informatief campagnemateriaal. Het vuur heeft echt alles verwoest", zegt Jean-Jacques Simon. 

Alles is verwoest. Veel materiaal dat bedoeld was voor de aanpak van ebola en covid.

Voor één keer heeft de logge administratie in Congo een geluk bij een ongeluk veroorzaakt. Honderden testkits staan nog te wachten bij de douane en waren nog niet tot in de opslagplaats geraakt. Daardoor zijn ze nog bruikbaar. Er zijn ook al heel wat andere items aangevlogen die de voorbije maanden al verdeeld zijn over bijvoorbeeld  ziekenhuizen en gezondheidsposten op verschillende plaatsen in Congo.  

Corona en ebola: waar staat Congo?

Er werd gevreesd dat de coronapandemie in Congo een ravage zou aanrichten. Kinshasa alleen al is een metropool met meer dan tien miljoen inwoners. Bovendien is de gezondheidszorg op veel plaatsen ondermaats. Maar voorlopig blijft de uitbraak grotendeels beperkt tot rijkere wijken in Kinshasa en een aantal andere grote steden. 

Volgens de Johns Hopkinsuniversiteit telt de Democratische Republiek Congo nu 9.436 coronagevallen en zijn er 218 mensen overleden.  Expert Wim Van Damme van het Tropisch Instituut zegt dat er in Congo en de meeste andere Afrikaanse landen geen sprake is van een opmerkelijke oversterfte. Er zouden wel andere zieken overlijden omdat ze niet naar het ziekenhuis durven te gaan uit vrees voor de corona-epidemie. 

In het voordeel van Congo speelt dat het al ervaring heeft met epidemieën. Sinds 25 juni is de ebola-epidemie in het oosten van het land officieel voorbij. De nieuwe ebola-epidemie in de buurt van Mbandaka woedt nog altijd. 

Het medische materiaal van Unicef en andere hulporganisaties is zonder twijfel meer dan noodzakelijk, zegt Jean-Jacques Simon. "We moeten nu aan de toekomst denken. We moeten een nieuwe opslagplaats vinden en zo snel mogelijk die medicijnen en ander materiaal opnieuw aankopen die zo belangrijk zijn voor vele duizenden kinderen in Congo."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen